Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Križev pot kolosej (foto: p. dr. Robert Bahčič)
Križev pot kolosej

Vsebina meditacij križevega pota v Koloseju

Papež in Sveti sedež | 15.04.2014, 12:26 Marta Jerebič

Križev pot, ki ga bo papež Frančišek na veliki petek vodil okrog rimskega Koloseja, nas vabi, da razmislimo o trenutni gospodarski krizi in njenih posledicah, o trpljenju migrantov in zlu, ki uničuje številna mlada življenja. Vatikanska založba je besedilo meditacij, ki ga je napisal nadškof v Campobassu – Boianu v Južni Italiji, Giancarlo Bregantini, objavila včeraj.

Nadškof Bregantini je v besedilih za 14 postaj križevega pota zajel dramatične razmere, ki so globoko pretresle številne v današnjem svetu, vključno s tistimi v njegovi lastni južni Italiji. V meditacijah nas vabi, da prek Kristusovega križa razmišljamo o človeških grehih in nepravičnostih do sočloveka: gospodarski krizi z resnimi družbenimi posledicami, kot so negotovost služb, nezaposlenost, finančne špekulacije, samomori poslovnih voditeljev in korupcija.

Nadškof Bregantini nas iz oči v oči sooča z dramatičnim življenjem nezakonitih priseljencev, ranami žensk, ki so žrtve nasilja, travmami spolno zlorabljenih otrok, bolečino mater, ki so svoje otroke izgubile v vojni ali zaradi zlorabe mamil in alkohola.

Nadškof v nadaljevanju izhaja iz svoje regije v Južni Italiji, kjer so otroci umrli zaradi raka, ki so ga povzročili strupeni odpadki, in spominja tudi na iskalce azila, ki so umrli pri prečkanju Afrike v upanju, da bi našli nov dom. Kristusovo trpljenje primerja s trpljenjem zapornikov v prenatrpanih zaporih in tam, kjer še vedno izvajajo mučenje.

Poklicani smo, da ustvarjamo mostove solidarnosti in da preženemo strah osamljenosti, politiki pa, da iščejo skupne rešitve za socialne probleme. Tudi Jezus je trikrat padel na poti do Golgote - s tem nam kaže, da se moramo soočiti s prej omenjenimi izzivi, vedoč, da je Bog tu za nas. Moramo se postaviti nazaj na noge in pri tem pomagati tudi drugim. Samo tako, da bomo pomagali drug drugemu, lahko upamo, da bomo nosili težo križa.

Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.