Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Benedikt XVI. Sveta dežela 2009 kapela Kristusovega rojstva molitev (foto: CTV)
Benedikt XVI. Sveta dežela 2009 kapela Kristusovega rojstva molitev

Papež bo v Sveti deželi govoril italijansko

Svet | 04.04.2014, 09:28 Marjana Debevec

Papež Frančišek bo med prihodnjim obiskom v Sveti deželi vse govore povedal v italijanščini. Sicer so tehtali številne možnosti, končna odločitev pa zahteva, da vlade poskrbijo za prevode iz italijanščine.

Viri blizu dvostranskih komisij, zadolženih za priprave papeževega potovanja, so pojasnili, da govori Frančišek špansko le tam, kjer vsi uporabljajo ta jezik. Zato je za njegovo potovanje na Bližnji vzhod izbrani jezik italijanščina.

Priprave na papežev obisk so sicer v polnem zamahu. Vatikan je Jordance, Palestince in Izraelce obvestil, da želi imeti papež 'stik z ljudmi', kar je med varnostnimi službami povzročilo veliko zadrego. Nekatere vlade so skušale omejiti papeževo gibanje, Sveti sedež odločno brani papeževo odločitev. Trenutki, ko pričakujejo, da bo papež objel množice vernikov, so maša na stadionu v Amanu ter molitveno srečanje v Betlehemu na trgu pred baziliko Jezusovega rojstva.

Na Oljski gori se bo papež srečal s carigrajskim patriarhom Bartolomejem v isti stavbi in isti sobi, v kateri se je Pavel VI. leta 1964 srečal z Atenagoro. Objem med slednjima je stopil tisočletno hladnost v odnosih med katoliško in pravoslavno cerkvijo.

Organizaciji papeževega potovanja v Sveto deželo v skladu s predpisi v Izraelu medtem nič več ni napoti. Po večtedenski stavki so izraelski diplomati včeraj znova začeli delati, kot je sporočilo izraelsko veleposlaništvo v Rimu. Tako se lahko tudi nadaljujejo priprave za papežev obisk 25. in 26. maja. Prej so izraelski mediji že poročali o možnosti za odpoved papeževega obiska. Vatikan pa je ves čas vztrajal pri potovanju. Frančišek bo obiskal jordansko glavno mesto Aman, kraj Jezusovega rojstva Betlehem na palestinskem ozemlju, ter Jeruzalem.

Povejmo še to, da je Bergoglio že bil v Izraelu. Na romanje v to deželo je šel pred 43 leti. Toda na dan, ko je prispel, je izbruhnila vojna Yom Kippur, bilo je oktobra 1973, kar je pomenilo resna vprašanja varnosti.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.