Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
James Oberstar (foto: wikipedia)
James Oberstar

Umrl kongresnik James Oberstar

| 05.05.2014, 12:27 Matjaž Merljak

V soboto, 3. maja 2014, je na svojem domu v Potomacu v zvezni državi Maryland umrl James Oberstar, ki je bil ameriški zvezni kongresnik slovenskega rodu iz zvezne države Minnesota. Rodil se je leta 1934 v Chisholmu, prvič je bil izvoljen leta 1974, veliko si je prizadeval za slovensko državnost in pridružitvi k zvezi Nato. Leta 2005 je prejel Zlati red za zasluge.

James Louis "Jim" Oberstar se je rodil 10. septembra 1934 v Chisholmu očetu rudarju in materi šivilji. Oba sta bila dejavna člana tamkajšnjega Slovenskega narodnega doma v Chisholmu, ki so ga odprli leta 1945 in deluje še danes. Chisholm leži v tako imenovani "železni verigi" območja, polnega železove rude, kamor so prihajali delat in živet priseljenci iz Evrope.

Oberstarjevi predniki izvirajo iz Sodražice pri Kočevju, leta 1963 se je poročil z Jo Garlick, s katero sta imela štiri hčerke in dva sinova, ki so mu dali osem vnukov in vnukinj. Žena mu je leta 1991 umrla za rakom, dve leti kasneje pa se je poročil z Jean Kurth.

James Oberstar je v St. Paulu dokončal študij na kolidžu, leta 1957 pa je v Belgiji opravil magisterij iz evropskih študij. Na Haitiju je štiri leta učil ameriške marince francoščino in Haitijce angleščino. Leta 1963 se je pridružil kabinetu kongresnika Johna Blatnika. Tam je deloval do leta 1974, ko se je s položaja šefa kabineta podal na volitve in gladko zmagal. Postal je mednarodno priznan strokovnjak za letalstvo in letalsko varnost in je med drugim avtor zakonskih sprememb o letalski varnosti po terorističnih napadih na ZDA 11. septembra 2001. Kongresnik je bil 36 let - do leta 2010, ko ga je porazil Chip Cravaack.

Slovenija je tako izgubila enega najodločnejših zagovornikov in velikega prijatelja, ki je bil vedno pripravljen sprejeti vsakega obiskovalca iz domovine svojih prednikov. Politike, gospodarstvenike, kulturnike, športnike, študente in novinarje je v svoji pisarni, polni slovenskih spominkov, tradicionalno pozdravil z „živijo Slovenci“.

Med drugim se je izkazal z odločno podporo slovenski državnosti, pridruževanju zvezi Nato, kasneje pa tudi pri projektih, kot so dejavnosti Sklada za razminiranje (ITF) in drugih. Leta 2005 mu je takratni predsednik državnega zbora France Cukjati skupaj s takratnim premierjem Janezom Janšo v imenu obolelega predsednika Janeza Drnovška izročil odlikovanje Zlati red za zasluge.

V zveznem kongresu od "Slovencev" ostajata le še demokratska senatorka Amy Klobuchar (izvoljena leta 2006) in republikanski kongresnik iz Arizone Paul Gosar, ki je bil prvič izvoljen leta 2012. Republikanski senator iz Ohia George Voinovich se je upokojil leta 2011, demokratski senator iz Iowe Tom Harkin pa se bo prihodnje leto.

Kongresnik James Oberstar leta 2010
Kongresnik James Oberstar leta 2010 © wikipedia
Družini so sožalje izrekli številni politiki

Nekdanji predsednik Bill Clinton je zapisal: "Razen tega, da je bil kongresnik Minnesote z najdaljšim stažem in legenda svojim volivcem v železni verigi, je bil Jim tudi predan prijatelj in podpornik prebivalcev Haitija. Zanašal sem se na njegove nasvete o Haitiju najprej kot predsednik in potem po hudem potresu leta 2010. Jim je bil dober prijatelj in neutruden javni služabnik in pogrešal bom njegovo veliko energijo ter veliko srce," je sporočil Clinton.

Sedanji ameriški predsednik Barack Obama je sporočil, da sta skupaj s prvo damo Michelle z žalostjo sprejela novico o slovesu kongresnika Oberstarja. "Jim je zelo skrbel za prebivalce Minnesote in je posvetil svojih 36 let v kongresu izboljšanju ameriške infrastrukture, ustvarjanju priložnosti za delovne ljudi Minnesote in gradnji trdne ekonomije za bodoče generacije Američanov. Zelo ga bomo pogrešali in z Michelle pošiljava sožalje soprogi Jean, njegovim otrokom in vnukom."

"Vsak rudar si mora zapomniti njegovo delo za to, da so bili rudniki odprti in varni. Vsak Američan, ki kolesari po stezah v Minnesoti ali vozi po nacionalnih avtocestah ter mostovih se mora danes spominjati Jima," je sporočila Amy Klobuchar.

Vir: STA

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.