Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Slovenska cerkev v Montrealu (foto: Google Street View)
Slovenska cerkev v Montrealu

Praznovanje velike noči v Montrealu

| 02.05.2014, 08:02 Matjaž Merljak

Pri vsaki daritvi svete maše, posebej še ob nedeljah oznanjamo Gospodovo smrt in slavimo njegovo vstajenje - obhajamo veliko noč. Kako pa so se na veliko noč pripravljali in kako jo praznovali v kanadskem Montrealu, je za oddajo Slovencem po svetu in domovini povedal župnik Franc Letónja.

Dober dan in velikonočni pozdrav v Montreal.

Zares dober, lep in vesel dan vam radijcem in vsem poslušalkam in poslušalcem radia Ognjišče doma in po svetu. – Pri vsaki daritvi svete maše, posebej še ob nedeljah oznanjamo Gospodovo smrt in slavimo njegovo vstajenje - obhajamo veliko noč

Kakšna je bila duhovna priprava na veliko noč v postnem času?

V pripravo na veliko noč smo stopili na pepelnico, z obredom pepeljenja.

Ob nedeljah v postnem času smo imeli enkrat križev pot, drugič uro molitve pred Najsvetejšim. Pri križevem potu in pri uri molitve je bil namen, da bi se zares v duhu vere župnija pripravila na obhajanje velikonočnih praznikov.

Kako ste obeležili cvetno nedeljo?

V tednu pred cvetno nedeljo smo delali butarice. Bile so bolj skromne, ne tako lepe, kot jih prodajajo na tržnici v Ljubljani. Za butarice smo uporabili mačice, palmove, cipresove, smrekove in borove vejice ter trakove: bele, plave in rdeče. Na cvetno nedeljo se je cerkev pri obeh mašah napolnila. Na začetku prve maše je bil kratek blagoslov, na začetku druge pa bolj slovesen. Blagoslov opravimo kar v cerkvi. Procesije ne moremo narediti, saj ni prostora zunaj cerkve, da bi se lahko ljudje zbrali k blagoslovu. Z blagoslovom butaric, ko je dodal svoje tudi vonj kadila, in branjem trpljenja smo vstopili v veliki teden.

Kako je bilo z obredi velikega tedna ter s praznovanjem velike noči?

Kot v minulih letih je bila prve tri dni velikega tedna maša z nagovorom zjutraj ob 8. uri in zvečer ob 6.30. Priložnost za spoved je bila pred mašo zjutraj in zvečer.

Maša v spomin zadnje večerje je bila ob 7. uri zvečer. Pred mašo je bila spet priložnost za spoved. Kljub delavniku se nas je zbralo lepo število k božji službi.

Po slovesnem prenosu Najsvetejšega v tabernakelj je sledilo razkrivanje oltarja. Po razkrivanju oltarja smo ostali še nekaj časa v cerkvi z Jezusom v osebni molitvi, skupno pa smo molili in premišljevali Jezusovo pot od Oljske gore do Kalvarije.

Na veliki petek je spet bila priložnost za spoved pred obredi, ki so se začeli ob 3. uri popoldan. Pred leti je bil veliki petek dela prost dan. Stvari se spreminjajo. Tako morajo nekateri v službo, kar je ovira za udeležbo pri svetih obredih.

Na veliki petek je bilo pri bogoslužju več mlajših, zato smo trpljenje brali v angleščini. Tudi nekaj prošenj je bilo v angleščini, da so mlajši bolje razumeli in lažje sodelovali.

Z vso resnostjo smo počastili sveti križ. Ob petju postnih pesmi in tihi molitvi smo se pripravili na sveto obhajilo.

Blagoslov velikonočnih jedil 2014 v Montrealu
Blagoslov velikonočnih jedil 2014 v Montrealu © Arhiv slovenske župnije v Montrealu

Na veliko soboto popoldan smo imeli blagoslov jedil dvakrat: ob 3. in 5. uri. Ob 3. uri jih je prišlo veliko, tudi mladih družin z otroki. Za praznike so mnogi prišli domov iz drugih mest za skupno družinsko praznovanje.

Pred velikonočno vigilijo je bila spet priložnost za spoved. Vigilijo smo začeli ob 7. uri zvečer. Pred vhodom v cerkev je bil blagoslov ognja. Priprava in prižiganje velikonočne sveče. V cerkvi so bile luči ugasnjene, tako je bil plamen velikonočne sveče še bolj viden. Na vzklik: Kristusova luč smo z globoko hvaležnostjo odpevali: Bogu hvala. Po tretjem vzkliku in odgovoru je cerkev zažarela v novi luči. Zbrani so s prižganimi svečami v rokah spremljali velikonočno hvalnico.

Bogoslužje božje besede smo spet imeli dvojezično: v angleščini in slovenščini. Pri krstnem bogoslužju smo obnovili svoje krstne obljube in tako smo s poživljeno vero obhajali sveto daritev v čast Vstalemu Gospodu.

Na velikonočno nedeljo je bilo vzdušje praznično in veselo. Cerkev se je napolnila pri obeh mašah. Tako kot pri blagoslovu, se je tudi na veliko noč poznalo, da so nekateri prišli k svojim na obisk za praznike.

Po mašah so se pred cerkvijo še pozdravili in voščili praznike in se nato odpravili na domove. Doma jih je čakal žegen!

Na veliko noč sem zaželel župljanom in to naj velja tudi poslušalkam in poslušalcem radia Ognjišče: Milost, veselje, srečo in mir srca vam naj podeli Vstali Gospod, ki je za nas trpel, umrl in slavno vstal in živi, da bi večno živeli z njim tudi mi.

In kako praznujete belo nedeljo oziroma nedeljo božjega usmiljenja?

Na belo nedeljo nimamo nobene posebnosti. Pri prošnjah se zahvalimo za usmiljeno ljubezen in prosimo, da bi nam bila vedno pomoč in spodbuda za naše krščansko življenje.

Hvala za velikonočno poročilo in želim tudi doživet Marijin mesec maj, ki se bo čez nekaj dni začel.

V mesecu maju bomo poslušali šmarnična premišljevanja, častili našo nebeško mater Marijo in prosili varstva in pomoči za nas in za vse rojake doma in po svetu. Naj vas spremlja moč Vstalega in varstvo nebeške matere Marije.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.