Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Začetek šolskega leta v Argentini

| 16.04.2014, 14:00 Matjaž Merljak

V Buenos Airesu so slovesno začeli učno leto v njihovih sobotnih tečajih ter v srednješolskem tečaju ravnatelja Marka Bajuka.

Začetna prireditev naših šol je letos neobičajno potekala v soboto, in sicer 15. marca 2014 v Slovenski hiši. Šolska družina je napolnila prostore slovenske cerkve Marije Pomagaj, kjer se je ob 9.30 začela sveta maša, ki jo je daroval msgr. Jure Rode. Sveta daritev je bila na čast Svetemu Duhu. Vodstvo maše je prevzela Prešernova šola, petje pa otroci, ki so se udeležili letošnje počitniške kolonije v Cordobi.

Med bogato pridigo je mašnik dr. Rode poudaril štiri misli: Svetemu Duhu se priporočimo ne le zato, da nam odpre pamet in se tako veliko naučimo (kar je seveda tudi zaželeno), ampak zlasti zato, da bi nam odprl srce in bi bili sposobni ločevati kar je dobro in kar slabo v življenju, da bi bila naša pot Bogu všeč.

Pri sveti maši so prosili za blagoslov
Pri sveti maši so prosili za blagoslov © Svobodna Slovenija

Dr. Rode je nadalje poudaril, da nam vijoličasta barva kaže začetek postnega časa, ki sovpada s začetkom šolskega leta. Po Jezusovem zgledu izrabimo ta čas za napredovanje v dobrem. Zavzemajmo se za odpovedi, molitve, spoved. Postni čas je primeren, da premislimo, kakšno vrednost imajo otroci, ker so deležni takih skrbnih staršev, da jim nudijo možnost hoditi v versko, slovensko šolo, ko pa je toliko revnih otrok prepuščenih sami sebi.

Dr. Rode se je nato spomnil prefekta Alojzija Starca ob 20. obletnici smrti. Obširno je nakazal njegovo življenjsko pot in kako je bila slovenska skupnost deležna njegove duhovniške gorečnosti. Delo je izvršil po zgledu predhodnika msgr. Antona Oreharja in po stopinjah blaženega Antona Martina Slomška.

Na koncu se je še na kratko spomnil duhovnika Rudolfa Hanželiča, ki je zapustil nepozaben pečat v naši skupnosti. Hanželičeva posrečena zamisel nam je omogočila, da lahko še danes uživamo krasen oddih v počitniškem domu v Doloresu-Cordoba, kamor zahajajo šolski otroci vsako leto januarja meseca.

Otroke in starše je pozdravila Nadica Kopač Grohar
Otroke in starše je pozdravila Nadica Kopač Grohar © Svobodna Slovenija

Takoj po sv. maši je otroke in starše v imenu šolske referente Alenke Prijatelj pozdravila Nadica Kopač Grohar, voditeljica Prešernove šole. Pohvalila je skrbne starše, ki svoje otroke vzgajajo v verskem duhu in jim vztrajno podajajo ljubezen do matične domovine. Ni pozabila na učitelje in katehete, ki skupaj s starši sodelujejo pri vzgoji otrok. V nagovoru je spodbujala otroke naj s korajžo začnejo šolsko leto.

Pogrešali smo običajno igro, ki je letos za začetno šolsko proslavo zaradi neizogibnih razlogov odpadla, a bo zaživela na Alojzijevi proslavi. Vsaj tako nam je zagotovila voditeljica Balantičeve šole, Irena Urbančič Poglajen v svojem nagovoru. Omenila je še, da je leto 2014 razglašeno za mednarodno leto družine in da bo papež Frančišek dne 27. aprila razglasil za svetnika blaženega papeža Janeza Pavla II. skupaj z blaženim Janezom XXIII. Na koncu se je še zahvalila vodstvu otroške kolonije, Mirjam Javoršek in spremljevalcem za delo, ki so ga prostovoljno opravili v prid naših malčkov. Poslovila se je do prihodnje Alojzijeve proslave.

Pred sv. mašo in po njej je bila priložnost za ogled razstave, ki so jo v veliki veži pred Rožmanovo dvorano organizirali otroci počitniške kolonije. Pokazali so vse predmete, ki so jih izdelali med počitnicami v Cordobi.

Zahvala animatorjem na koloniji v Cordobi
Zahvala animatorjem na koloniji v Cordobi © Svobodna Slovenija

Razšli smo se v upanju, da bomo z božjo pomočjo uspeli uspešno prehoditi šolsko leto.


Začetek pouka na Slovenskem srednješolskem tečaju ravnatelja Marka Bajuka pa je bil v soboto, 8. marca, ko smo imeli popravne, dopolnilne ter sprejemne izpite za prvi letnik. Prijavilo se je osemindvajset učencev, ki so izpit uspešno opravili in postali dijaki Tečaja.

Naslednjo soboto, 15. marca, smo nadaljevali z izpiti, nato smo opravili vpisovanje in šli v cerkev Marije Pomagaj k sveti maši. Daroval jo je delegat dr. Jure Rode s prošnjo za blagoslov v šolskem letu, ki smo ga začeli. Pri pridigi se je spomnil dr. Rudolfa Hanželiča in dr. Alojzija Starca ob 20. obletnici njegove smrti. Oba sta bila vzgojitelja, ki sta se posvečala mladini. Pri maši je bilo ljudsko petje mladinskih pesmi pod vodstvom petošolcev. Po maši je dijake in starše pozdravila ravnateljica Tečaja prof. Neda Vesel Dolenc. Posebej je nagovorila dijake, ki so se letos pridružili srednješolcem. Vse pa je opozorila na pravila Tečaja in dijake navduševala za redno učenje.

Letos STRMB obiskuje 136 dijakov.

Peli so otroci, ki so se udeležili letošnje počitniške kolonije v Cordobi
Peli so otroci, ki so se udeležili letošnje počitniške kolonije v Cordobi © Svobodna Slovenija

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.