Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Zlata knjiga o osamosvojitvi Slovenije (foto: Matjaž Merljak)
Zlata knjiga o osamosvojitvi Slovenije

Zlata knjiga o osamosvojitvi Slovenije

| 08.04.2014, 13:06 Matjaž Merljak

Svetovni slovenski kongres SSK je izdal zbornik "Zlata knjiga o osamosvojitvi Slovenije - slovenski rojaki v podporo svobodi". Gre za nadaljevanje dokumentarne razstave iz leta 2006, ko so bili razstavljeni različni dokumenti rojakov, ki so si prizadevali za osamosvojitev Slovenije. Z njo so se želeli zahvaliti rojakom za njihova prizadevanja.

V zborniku so številne dokumente prvič objavili, v njem želijo tudi prikazati delovanje SSK in njegovih konferenc po svetu. „Naša želja je, da najde dom v vseh slovenskih šolskih knjižnicah, da bi mladi dobili vpogled v takratno delovanje rojakov in se seznanili problematiko, kajti tudi rojaki po svetu so z udejstvovanjem dali pomemben kamen v mozaiku, da je Slovenija danes samostojna država,“ je na predstavitvi dejala odgovorna urednika Zdenka Volarič.

Predsednik SSK dr. Boris Pleskovič je na predstavitvi predstavil več zgodb rojakov v prispevanju za osamosvojitev in mednarodno priznanje Slovenije: „To, da so naši rojaki po celem svetu tako pritiskali na svoje vlade in politike, je res naredilo razliko in zato je ta knjiga tako pomembna.“ V knjigi bo najti veliko domoljubja, je še dodal.

Dr. Pleskovič, Zdenka Volarič in Franci Feltrin
Dr. Pleskovič, Zdenka Volarič in Franci Feltrin © Matjaž Merljak

Predsednik Slovenske konference SSK Franci Feltrin je naglasil, da je izbira naslova Zlata knjiga o osamosvojitvi Slovenije samoumevna: „Svoboda je zlata vredna in to pomagali so nam jo pridobiti tudi Slovenci po svetu.“ Povedal je še, da to ni knjiga za večerniško branje, ampak je to zgodovinska knjiga. Pričakuje, da jo bodo imeli v policah slovenskih šol, tudi srednjih, da bi Slovenci spoznali, kaj Slovenci po svetu delajo.

Feltrin je izrazil še željo, da bi v središču Ljubljane morali imeti spomenik vsem Slovencem po svetu, kot nek simbol ali zahvalo. Navedel je še, da pri SSK zbirajo gradivo za novo knjigo, v kateri bodo predstavljena osebna pričevanja rojakov. Opravičil se je, da v sedanjem zborniku niso zajeta prizadevanja rojakov v Švici. To bodo skušali popraviti v morebitnem ponatisu, zdaj so namreč natisnili le 300 izvodov. Knjigo so izdali le s finančno pomočjo Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Zbornik Zlata knjiga o osamosvojitvi Slovenije
Zbornik Zlata knjiga o osamosvojitvi Slovenije © Matjaž Merljak

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.