Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Razgibani tudi v jeseni življenja (foto: Rok Mihevc)
Razgibani tudi v jeseni življenja

Mreža MATIjA – „Google“ za starejše

| 01.05.2014, 17:00 Rok Mihevc

Starejši ljudje o odhodu v dom upokojencev pogosto niti slišati nočejo, saj to pomeni, da bodo morali zapustiti dom, v katerem so si ustvarili družino ter svoje socialno okolje. Navezanost nanj je močno zasidrana v slovenski kulturi in zato selitev v novo okolje za starega človeka predstavlja še toliko večji čustveni stres. Pa je selitev res edina možnost, ko človek ni več sposoben samostojno skrbeti zase? V mreži MATIjA pravijo da ne.

S starostjo začnejo ljudem pešati telesne in duševne sposobnosti, niso več kos vsem opravilom in težje opravljajo različna dela. Zaradi fizičnih sprememb telesa tudi gibanje postane težje. Na stara leta ljudje potrebujejo več pomoči, tudi če niso bolni. Da bi starejši lahko čim dlje ostali na svojem domu je bila vzpostavljena mreža MATIjA. Gre za mrežo aktivnosti, trženja, informacij in asistence.

Predsednik Upravnega odbora Skupnosti socialnih zavodov Slovenije in idejni oče projekta MATIjA je spregovoril za naš radio. „Poslanstvo naše mreže je predvsem postati osrednja točka povezovanja med povpraševanjem starejših in pa vso ponudbo, ki je zanje na voljo – od prostovoljske pomoči, do kupljenih storitev, blaga in vsega kar pač starejši potrebujejo. Radi rečemo, da želimo, da mreža MATIjA postne nekaj podobnega, ko je „Google“ za uporabnike interneta.“

Opaža, da je tovrstnih potreb vse več. „Vse več je ljudi, ki kličejo, vse več je tudi ponudb za starejše. Nenazadnje pa pričakujemo, da bodo potrebe tudi v prihodnje še naprej slikovito naraščale, saj tudi v evropskem prostoru ugotavljamo, da je ta trg storitev za starejše eden najhitreje rastočih trgov nasploh.“

 Uporaba mreže je brezplačna, pomoč pa obsega nudenje podpore pri reševanju težav – vse od koristnih informacij o socialnih pravicah, prostovoljni pomoči, družabnih aktivnosti za starejše, pomoči in nege na domu, hišnih opravil, urejanju okolice, čiščenja, osebnih storitvah na domu, do naročil potrebščin z dostavo na dom.

Glede vključevanja svojcev je povedal, da največ klicev na pomoč prihaja prav z njihove strani, ne tistih končnih uporabnikov - torej starejših. „To pomeni, da so prav svojci tisti, ki najpogosteje urejajo in iščejo tudi različne oblike pomoči za svoje starejše družinske člane. Pa tudi sicer so svojci tisti, ki pogosto sami neposredno pomagajo starejšim, saj je znano, da so te neformalne oblike oskrbe v družinskem krogu eden najpogosteje organiziranih oblik oskrbe.“

Mreža tako pomaga starejšim, da lahko samostojno odločajo o sebi, ob podpori kvalitetnih informacij. Njihova brezplačna telefonska številka je 080 10 10.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.