Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar

Brezplačni topli obroki tudi v Celju

Sociala | 01.05.2014, 10:00 Petra Stopar

Vedno večja socialna izključenost mnoge potiska v brezizhoden položaj. Dnevni brezplačni topli obroki v sklopu javnih kuhinj pa jim stiske nekoliko olajšajo. Potrebo po topli hrani so začutili in nanjo odgovorili tudi na celjskem. Z današnjim dnem se je na I. osnovni šoli Celje v sodelovanju z občino začel program ljudske kuhinje, ki omogoča več kot tisoč toplih obrokov na dan.

Na I. osnovni šoli Celje se je pred dvema letoma sklenila prenova kuhinje v zgradbi na Kosovelovi ulici. Šola tam že zdaj za učence in dijake dnevno pripravi 350 malic in 370 toplih obrokov.

Zaradi učinkovite izrabe kapacitet so se na šoli v sodelovanju s celjsko občino odločili, da od prvega maja prevzamejo program javne kuhinje. »Mestna Občina Celje sicer ta program izvaja vse od leta 1998, saj se zavedamo stisk in težav, ki jih imajo posamezniki. Prav zaradi slednjega skušamo z vsebinsko raznolikimi programi vsaj delno omiliti stisko občanov,« je dejala predstavnica za stike z javnostjo na Mestni Občini Celje Lucija Gornjak.

Kot dodaja, »so do toplega obroka, skladno s kriteriji, ki so oblikovani v sodelovanju s Centrom za socialno delo Celje, upravičeni prejemniki denarne socialne pomoči in tudi vse več upokojencev, ki so upravičeni do varstvenega dodatka«. Trenutno je upravičencev do tovrstne pomoči že 448.

Razdelilnica je odprta vsak dan in vse dni v letu med 11. in 13. uro. Med poletnimi počitnicami bo možnost tople prehrane ponujena tudi tistim celjskim učencem in dijakom, ki bodo to želeli.

Sociala, Hrana in okolje
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.