Petra StoparPetra Stopar
Evropski parlament (foto: nn)
Evropski parlament

Pred evropskimi volitvami zaživelo spletno orodje za pomoč pri odločanju

Slovenija | 24.04.2014, 16:32

Volivci, ki jih 25. maja, ko bomo izbirali svoje predstavnike za Evropski parlament za prihodnjih pet let, ne bo v Sloveniji, bodo lahko glasovali v tujini. A takšno namero morajo do polnoči sporočiti Državni volilni komisiji. Le še do jutri pa je mogoče vložiti kandidatne liste. Medtem je v vseh članicah Evropske unije zaživelo spletno orodje EUvox, ki naj bi bila volivcem v pomoč pri odločanju.

Volivci, ki stalno prebivajo v Sloveniji, a bodo na dan volitev v tujini, bodo lahko glasovali na enem od 32-ih diplomatsko-konzularnih predstavništev po svetu ali po pošti. Takšna njihova zahteva bo označena v volilnem imeniku, zato na voliščih v naši državi ne bodo mogli glasovati. Po pošti ali na diplomatsko-konzularnih predstavništvih bodo lahko glasovali tudi volivci s stalnim prebivališčem v tujini, ki bodo volilno gradivo z glasovnico prejeli po pošti. Volivci, ki stalno prebivajo v tujini, a še niso v stalni evidenci, lahko še danes podajo zahtevek za vpis vanjo.

Državna volilna komisija je že potrdila, da so kandidatne liste vložile stranke SD, DeSUS, SDS, N.Si in SLS ter Solidarnost. Danes sta to storili še Lista Igorja Šoltesa in državljanska akcija Sanjska služba. Kandidatno listo naj bi danes vložil tudi PS.

Pred evropskimi volitvami je v osemindvajseterici zaživela spletna aplikacija, ki bo omogočala primerjavo stališč volivcev s stališči strank, ki bodo sodelovale. "Na podlagi te platforme lahko volivec, ki izpolni spletno anketo, ugotovi, kako se njegova stališča do različnih vprašanj ujemajo s stališči oziroma opredelitvami političnih strank do teh vprašanj. Na ta način lahko ugotovi, katera politična stranka mu je najbližja," je za naš radio povedal Matevž Tomšič, ki skrbi za vsebino projekta v Sloveniji. Spletno orodje, dostopno na strani www.euvox.eu/si, anketirancu postavlja vprašanja o vrednostnih in svetovnonazorskih usmeritvah in stališčih. Na ista vprašanja so odgovorile tudi politične skupine, ki bodo nastopile na volitvah v Evropski parlament. "Projekt ni namenjen temu, da bi skušala sugerirati volivcem, katero stranko naj volijo, ampak jim skuša pomagati pri tem, da oddajo svoj glas na nek informiran oziroma kompetenten način." Anketiranec lahko tudi primerja svoja stališča s stališči ostalih volivcev v Sloveniji in ostalih državah osemindvajseterice. Spletna aplikacija EUvox bo pri nas tokrat uporabljena prvič. Projekt bo potekal do 25. maja, sofinancirata ga Evropski parlament in Sklad za odprto družbo.

Slovenija, Svet, Politika, Evropska Unija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.