Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Državni zbor (foto: ARO)
Državni zbor

Bo referendum 25. maja ali 8. junija?

Politika | 24.04.2014, 13:01 Petra Stopar

Izredna seja Državnega zbora je osredotočena na odločanje o novem datumu izvedbe referenduma o arhivski noveli. Kot smo že poročali, je prejšnji odlok, ki je predvideval, da bi bil referendum 4. maja, ustavno sodišče razveljavilo. Ocenilo je namreč, da bi bilo zaradi počitnic in praznikov volivcem oteženo uveljavljanje volilne pravice.

Medtem ko koalicijske PS, SD in DeSUS za dan referenduma zahtevajo 8. junij, se opozicijski SDS in SLS potegujeta za 25. maj, ko bodo tudi volitve evropskih poslancev.

V dvorani smo lahko prisluhnili že slišanim stališčem poslanskih skupin. Poslanka SDS in prvopodpisana pod pobudo za referendum o arhivih Eva Irgl ne dvomi, da bi 25. maj pomenil najnižje stroške in največjo volilno udeležbo na referendumu. »Spomnimo se samo Resolucije o evropski zavesti in totalitarizmih, ki pravi, da morajo vse države članice Evropske unije storiti vse, kar je v njihovi moči, da arhivi ostanejo odprti, tudi arhivi tajne politične policije. Prav tako pa je treba slediti odločbi Ustavnega sodišča, ki med drugim pravi, da je treba delati vse v smeri, da se zagotovi čim večjo udeležbo ljudi na referendumu,« je dejala.

A že pristojni odbor za kulturo je včeraj podprl predlog odloka, ki kot datum referenduma določa 8. junij. Samo Bevk (SD) meni, da je ta datum, »najbolj ustrezen med možnostmi, ki jih dopušča pravni red. Tako bo namreč le manjši delež volilnih opravil zapadel v čas prazničnih dni in počitnic. Hkrati se omogoča učinkovito uresničevanje pravice glasovanja«. Ob tem je največji opozicijski stranki očital zlorabo referendumskega postopka in vsebine za doseganje političnih ciljev.

A po mnenju Janeza Ribiča iz SLS bi izvedba referenduma hkrati z evropskimi volitvami prihranila približno 1,3 milijona evrov davkoplačevalskega denarja. Zdi se mu tudi škoda, »da če referendum ne bo 25. maja, da niste osvojili predloga Slovenske ljudske stranke, da naj bo referendum skupaj z morebitnimi predčasnimi državnozborskimi volitvami ali lokalnimi volitvami, ki bodo v jeseni«.

A v Desus in PS so znova opozorili da so za stroške odgovorni izključno pobudniki referenduma in da razprava o arhivski noveli ne bi smela potekati pred evropskimi volitvami.

V DL medtem še ne vejo, kateri datum bodo podprli in se o tem še posvetujejo, prav tako ni bilo slišati odločitve s strani NSi.

Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.