Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

V Veliki Polani je včeraj potekal 12. dekanijski pastoralni dan lendavske dekanije.

Cerkev na Slovenskem | 22.04.2014, 09:44 Marta Jerebič

Molimo s Halasom. Ta misel je spodbujala molivce, ki so se v župnijski cerkvi v Veliki Polani zbrali k molitveni uri pred Najsvetejšim. Zahvaljevali so se Bogu za Božjega služabnika Danijela Halasa in za vse milosti, ki so jih prejeli v času škofijskega postopka za njegovo beatifikacijo.

Pri molitveni uri so posamezne pesmi zapeli pevski zbor iz župnij Beltinci, Bogojina, Odranci, Turnišče in Velika Polana. Združeni zbori pa so peli pri sv. maši, ki jo je ob desetih s somašniki daroval škof Peter Štumpf. Kot poroča spletni portal murskosoboške škofije, so predstavniki župnij lendavske dekanije pred darovanjem prinesli raznobarvna srca z besedami molitve za Halasovo beatifikacijo, ki so jih nato pritrdili na plakat in sestavili simbol dekanije Lendava. Sodelovali so tudi z branjem različnih besedil. Škof je ob koncu sv. maše zborovodjem izročil zahvalne listine. Prejeli so jih Marija Kolenko in Jure Jurinič (Bogojina), Jožef Tivadar (Beltinci), Nuša Zadravec (Odranci), Matej Pucko (Turnišče) in Teodor Žalik (Velika Polana). Predstavniki župnij so nato na čelu sprevoda ponesli na grob Božjega služabnika spominske sveče in z njimi molitve, prošnje in zahvale vseh zbranih in vseh, ki po župnijah molijo za Halasovo beatifikacijo in za rast vere. Shod se je končal z molitvijo za njegovo beatifikacijo in z velikonočno pesmijo v čast Vstalemu Kristusu in njegovi Materi Mariji.

V pridigi je škof Peter Štumpf spregovoril o pomenu mučeniške smrti Božjega služabnika Danijela Halasa. Spomnil je tudi na svoj obisk pri kardinalu Amatu, ko mu je z delegacijo izročil dokumente škofijskega postopka za Halasovo beatifikacijo. Škof je vernike spodbudil, naj vztrajajo na Halasovi poti, na poti vere, upanja in ljubezni.

Cerkev na Slovenskem
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.