Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

IDU: Obsoja pristransko pravosodje, ki predstavlja zlorabo vladavine prava

Slovenija | 15.04.2014, 13:13

Izvršilni odbor Mednarodne demokratske zveze (IDU) je nedavno sprejel izjavo o grožnjah demokraciji in drugih perečih problemih v svetu. Med državami, ki jih omenja so Venezuela, Ukrajina, Gruzija in Slovenija. Mednarodna demokratska zveza obsoja uporabo dvojnih meril v slovenskem sodstvu, terja nadaljnje reforme in učinkovito lustracijo.

Ob robu zasedanja Izvršilnega odbora Mednarodne demokratske zveze se je sestal tudi Stalni odbor za zunanje zadeve ter obravnaval poročila o stanju v posameznih regionalnih organizacijah ter posamičnih državah. Na nekatere probleme v Sloveniji, EU in vzhodni Evropi je v svojem poročilu opozorila tudi SDS. Na podlagi razprave je omenjeni odbor ocenil, da je stanje ponekod tako zaskrbljujoče, da terja opredelitev in javne izjave izvršilnega odbora. V posebni izjavi o Sloveniji omenjena zveza poudarja, da je neodvisno sodstvo temeljni pogoj za vladavino prava in demokratično družbo in v tej luči z zaskrbljenostjo sprejema poročila o nezadovoljivem stanju v slovenskem sodstvu. IDU obsoja dvojna merila v slovenskem sodstvu ter poziva oblasti v Sloveniji k učinkoviti lustraciji. IDU obenem odločno podpira Slovensko demokratsko stranko in njene napore za krepitev vladavine prava in za neodvisno sodstvo v Sloveniji, je zapisano v izjavi, ki je objavljena tudi na spletni strani SDS.

Nedavnega zasedanja IDU, ki je potekalo v Madridu, se je udeležilo več kot 80 predstavnikov članic IDU iz vseh celin, med njimi tudi predsednik SDS Janez Janša.

Izjava o Sloveniji

Mednarodna demokratska zveza (IDU)

• se z zaskrbljenostjo seznanja s pripombami Evropske komisije o nezadovoljivem stanju sodnega sistema v Sloveniji in potrebo po nadaljnjih reformah;

• ponovno potrjuje svoje prepričanje, da je močan in neodvisen sodni sistem bistven element vladavine prava in demokratične družbe;

• obsoja pristransko pravosodje, ki predstavlja zlorabo vladavine prava;

• odločno podpira svojo članico, Slovensko demokratsko stranko, in njena stalna prizadevanja za krepitev vladavine prava in neodvisnost sodstva v Sloveniji;

• poziva oblasti v Sloveniji in drugih post-komunističnih državah, da sprejmejo in izvajajo učinkovito lustracijsko zakonodajo.

Slovenija, Svet, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.