Petra StoparPetra Stopar
Zmagovalci Naše pesmi 2014 - APZ Tone Tomšič UL. (foto: JSKD RS)
Zmagovalci Naše pesmi 2014 - APZ Tone Tomšič UL.

Zmagovalec Naše pesmi APZ Tone Tomšič UL

| 13.04.2014, 10:33

Na 23. tekmovanju slovenskih pevskih zborov Naša pesem, ki se je odvijalo v petek in soboto v Mariboru, je absolutni zmagovalec postal Akademski pevski zbor Tone Tomšič Univerze v Ljubljani z zborovodjo Sebastjanom Vrhovnikom.

Po podatkih iz Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti je APZ Tone Tomšič prejel 93,7 točke, kar je bila najvišja ocena na tem tekmovanju. Zlate plakete med mešanimi zbori so prejeli še APZ Maribor, APZ Univerze na Primorskem, Mešani komorni zbor Ljubljanski madrigalisti, Koroški APZ Mohorjan iz Prevalj ter MePZ Hrast iz Doberdoba.

Zmagovalke med ženskimi zbori - APZ Univerze na Primorskem z Ambrožem Čopijem.
Zmagovalke med ženskimi zbori - APZ Univerze na Primorskem z Ambrožem Čopijem. © JSKD RS

Med ženskimi zbori je žirijo najbolj prepričal ženski zbor APZ Univerze na Primorskem z zborovodjo Ambrožem Čopijem, ki je na tem tekmovanju nastopil prvič. Med malimi pevskimi skupinami pa je največ glasov prejela Vokalna skupina Gallina iz Ljubljane pod vodstvom Ane Erčulj.

Najboljša pevska skupina - Vokalna skupina Gallina iz Ljubljane.
Najboljša pevska skupina - Vokalna skupina Gallina iz Ljubljane. © JSKD RS

Na letošnji prireditvi je nastopilo 20 zasedb, med njimi tri male pevske skupine, štirje ženski zbori in 13 mešanih pevskih zborov. Kot poudarjajo na Javnem skladu RS za kulturne dejavnosti, je Naša pesem izjemnega pomena za ohranjanje in razvoj kakovosti slovenskega zborovskega petja.

Priznanji za obetavnega zborovodjo sta dobili Tadeja Vulc iz APZ Maribor in Helena Buhvald Gorenšek iz Koroškega APZ Mohorjan. Priznanje skladatelju za najboljšo noviteto je prejel Patrick Quaggiato za skladbo Otche nash iz cikla Dva duhovna zbora, priznanje za najboljšega zborovodjo pa Sebastjan Vrhovnik, direktor APZ Tone Tomšič Univerze v Ljubljani.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.