Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Beatifikacija Pavla VI. še letos?

Cerkev po svetu | 29.04.2014, 13:21 Marta Jerebič

Potem ko je papež Frančišek v nedeljo za svetnika razglasil Janeza XXIII. in Janeza Pavla II., se v letošnjem letu obeta še beatifikacija papeža Pavla VI. Kardinali in škofje, člani Kongregacije za zadeve svetnikov, naj bi namreč v prihodnjih dneh potrdili čudež na njegovo priprošnjo.

Pavel VI. bo za blaženega razglašen še letos, najverjetneje 19. oktobra, ob sklepu izredne sinode škofov o družini. Novico razkriva verski tednik založbe San Paolo, Credere, v številki, ki bo izšla jutri. Pojasnjuje, da se bodo 5. maja srečali kardinali in škofje, člani Kongregacije za zadeve svetnikov, ki bodo potrdili čudež, ki se je zgodil na njegovo priprošnjo. Zatem naj bi prefekt Kongregacije, kardinal Angelo Amato, odšel k papežu po soglasje za objavo dekreta. Članek v omenjeni reviji prinaša podrobnosti o čudežnem ozdravljenju, do katerega je prišlo leta 2001 v ZDA. Pri materi je v 24 tednu nosečnosti prišlo do razpoka plodovega mehurja, pri čemer je odtekla plodovnica. Vsi terapevtski posegi so bili neučinkoviti. Diagnoza je bila, da bo otrok najverjetneje umrl v maternici. Ginekolog je materi svetoval splav. Tega ni sprejela. V priprošnji se je zatekla k Pavlu VI.

V 34 tednu nosečnosti so nove analize pokazale izboljšano klinično sliko. Otrok se je s carskim rezom v 39 tednu nosečnosti rodil zdrav. Preiskava primera se je začela leta 2003, vsa pričevanja pa so potrdila, da je dogodek znanstveno nepojasnljiv. Tudi danes je otrok še zdrav. Zdravniška komisija pri Kongregaciji za zadeve svetnikov je ozdravitev 12. decembra lani potrdila kot medicinsko nerazložljivo, 18. februarja letos je to potrdil še zbor teologov. Za beatifikacijo Pavla VI. je sedaj potrebno, da čudež potrdijo še člani Kongregacije in papež Frančišek. Beatifikacijski postopek za Pavla VI. se je začel leta 1998, decembra 2012 pa je tedanji papež Benedikt XVI. podpisal odlok, s katerim je svojemu predhodniku priznal 'junaške kreposti' ter mu podelil naslov 'častitljivi'. Pavel VI. se je kot Giovanni Montini rodil leta 1897 ter bil izjemno mlad posvečen v duhovnika, pri 22 letih. Preden je bil leta 1963 izvoljen za papeža, je bil milanski nadškof. Kot papež je nadziral večino 2. vatikanskega cerkvenega zbora, ki ga je odprl sveti Janez XXIII., ter leta 1969 razglasil novi Rimski misal. Leto prej je objavil apostolsko konstitucijo za reformo rimske kurije. Leta 1968 je objavil okrožnico Humanae vitae, ki je znova potrdila nauk Cerkve proti kontracepciji in trdno potrdila prednosti duhovniškega celibata.

 

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.