Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar

VIDEO: Kanonizacija Janeza XXII. in Janeza Pavla II.

| 27.04.2014, 09:30 Marta Jerebič

V Vatikanu se je ob 10. uri začela slovesnost kanonizacije Janeza XXII. in Janeza Pavla II. Pred tem se je ob 9h začela molitev rožnega venca Božjega usmiljenja, ki so jo bodo spremljale pesmi zborov sikstinske kapele, rimske in bergamske škofije ter filharmonični orkester iz Krakova. Obrazec kanonizacije je drugačen od beatifikacije, saj je z njim svetnik predlagan v čaščenje vesoljni Cerkvi, pri beatifikaciji pa zgolj za določeno državo. Spominska dneva bosta enaka kot doslej, 11. oktober za Janeza XXIII., kar je začetek 2. vatikanskega cerkvenega zbora, in 22. oktober za Janeza Pavla II., kar je bil začetek njegovega pontifikata. Po obrazcu kanonizacije bodo k oltarju prinesli relikvije, kri Janeza Pavla II. in košček kože Janeza XXIII.

JANEZ XXIII.

Po izvolitvi za papeža je Janez XXIII. med kristjani, ki so tesno sodelovali z njim in ga poznali osebno, kmalu postal znan kot 'dobri papež'. Kot tisti, ki je sklical 2. vatikanski cerkveni zbor, je bil Janez XXIII. znan tudi po svoji preprosti dobroti, ki je trajala ves njegov pontifikat in je trajno vplivala na Cerkev.

NOVEJŠA ZGODOVINA

Dobri papež je naredil preproste, a pomembne spremembe. Začel je tradicijo javne molitve angelovega češčenja z okna Apostolske palače ob nedeljah, ob kateri je romarjem podal kratko katehezo.

OSEBEN

Kot papež in škof je hotel biti Janez XXIII. blizu vernikom. Bil je prvi papež, ki je šel izza vatikanskega obzidja obiskat župnije, bolnišnice in zapore po Rimu. Včasih je celo smuknil mimo švicarske garde ter se sam sprehajal po mestu.

EDINSTVEN

Janez XXIII. je pogumno izbral ime protipapeža iz 15. stoletja in ga s tem rešil. Kardinal Roncalli se ni bal privzeti imena sleparja, ki so se mu izmikali 500 let.

MIR

V času svojega življenja je bil priča dvema svetovnima vojnama, ki sta razdelili svet na dva nasprotujoča si politična režima. Spoznal je potrebo po graditvi mostov za mir in si celo izmenjal pisma s svetovnimi voditelji, na primer z voditeljem Sovjetske zveze Hruščovom.

SPOROČILA

Prvič v zgodovini Janez XXIII. ni nagovoril le katoličane, ampak 'vse ljudi dobre volje' v svoji okrožnici Pacem in terris/Mir na zemlji. V njej se je odločno uprl rabi oboroženega spora kot sredstva za pridobivanje pravice.

Le nekaj mesecev po izvolitvi za papeža je Janez XXIII. napovedal konzistorij za izbiro 9 kardinalov, od katerih jih je bilo več kakor polovica Neitalijanov. Imenoval je kardinale iz Japonske, Afrike, s Filipinov in iz Venezuele.

DRUGI VATIKANSKI CERKVENI ZBOR

Nedvomno je bilo največje delo Janeza XXIII. sklic 2. vatikanskega cerkvenega zbora, srečanja vseh škofov z vsega sveta, da bi pretresali položaj Cerkve. Star papež, ki so ga imeli za prehodnega, je izpeljal eno najglobljih sprememb v Cerkvi v modernem času.

EKUMENIZEM

Janez XXIII. je delal za več dialoga med kristjani in pripadniki drugih verstev. Kot opazovalce je na 2. vatikanski cerkveni zbor povabil celo muslimane, ameriške Indijance ter člane različnih krščanskih veroizpovedi. Ustanovil je tudi prvi vatikanski oddelek za pospeševanje edinosti med kristjani.

Ob njegovi smrti so množice vzklikale 'svet zdaj', in mu tako izkazale poslednje spoštovanje, kar smo več let kasneje lahko videli tudi ob smrti Janeza Pavla II.. Oba papeža bosta nadaljevala skupno zgodovino, ko bosta to nedeljo skupaj povzdignjena na oltar.

 

JANEZ PAVEL II.

Pontifikat Janeza Pavla II. je podrl veliko rekordov. A onkraj številk je vodenje poljskega papeža povedlo katoliško Cerkev skozi veliko izzivov v sodobnem času.

BOJ ZA SVOBODO

Eden največjih izzivov je bila hladna vojna ter dva bloka, ki sta postavila svet drugega proti drugemu. Janez Pavel II. je iz prve roke trpel zaradi zatiranja nacizma in komunizma. Imel je temeljno vlogo pri padcu komunizma v vzhodni Evropi. Eno njegovih prvih potovanj je bilo v rodno Poljsko leta 1979. Postalo je odločilna točka, ki je Poljake opogumila za boj za svobodo.

VESOLJNO PAPEŠTVO

Janez Pavel II. je bil zrel popotnik in je dosegel vse kotičke sveta. Opravil je 104 mednarodna potovanja ter obiskal 130 dežel. Kilometrine je dovolj, da bi šel 30-krat okrog sveta. Dveh dežel pa ni mogel obiskati, Kitajske in Rusije.

DIALOG Z MUSLIMANI IN JUDI

Janez Pavel II. se je na Jude obračal kot na 'starejše brate' in je bil prvi papež, ki je od Jezusovih časov vstopil v sinagogo. Molil je tudi ob zidu žalovanja. Bil je tudi prvi papež, ki je poljubil Koran in vstopil v mošejo.

SREČANJE V ASSISIJU

Ko govorimo o spodbujanju medverskega dialoga, je bil Janez Pavel II. pionir, ko je povabil k skupni molitvi za mir, kakor je storil v Assisiju. Prva skupna molitev je bila leta 1986. Za njegov klic se je zmenilo več kot 150 delegatov iz 12 verstev.

NE VOJNI

Med njegovim pontifikatom je bilo na mednarodnih naslovnicah več velikih sporov: vojne v Ruandi, na Kosovu, v Sudanu, Iraku in na Balkanu. Papež, ki je preživel 2. svetovno vojno, ni molčal. Postal je glas človeštva, ki se je dejavno postavil proti nasilju.

SVETNIKI

Kar zadeva razglašanje svetnikov, se je oziral po modernem času. Na oltar je povzdignil na stotine ljudi, ki so živeli zgledno življenje za današnje kristjane. Na primer, in prvič, je skupaj razglasil za blažena zakonca, Luigija in Mario Beltrame.

PISMO ŽENAM

Janez Pavel II. je imel posebno skrb za žene. Bil je prvi papež, ki je napisal apostolsko pismo namenjeno ženam, Dostojanstvo žene. V njem jih je povabil, naj razmislijo o svoji osebni, kulturni, družbeni in cerkveni odgovornosti.

DOSTOJANSTVO BOLNIKOV

Sam oslabel od bolezni je Janez Pavel II. ostal dejaven prav do svojih poslednjih trenutkov. Lastno osebno izkušnjo je uporabil kot učni pripomoček za svet, ki je že pod vplivom kulture 'metanja proč'.

ODPUŠČANJE

Ob jubileju leta 2000 se je Janez Pavel II. uradno opravičil za pretekle napake Cerkve. To je bil zgodovinski trenutek, ki ga je papež opredelil kot očiščenje spomina, ki je kristjanom omogočil, da vstopijo v tretje tisočletje bolj odprti za Boga.

PAPEŽ ZA MLADE

Janez Pavel II. je razumel, da potrebujejo mladi ljudje posebno pozornost in skrbstvo. tako je začel posebej njim namenjeno srečanje, svetovni dan mladih. Papež je dejal, da se v množici počuti kakor drugi mladi.

V teku svojega 27-letnega pontifikata je Janez Pavel II. premagal veliko ovir in dosegel veliko ciljev. Predvsem pa je bil sposoben doseči na milijone kristjanov, govoril z njimi posamično, od srca do srca.

 

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.