Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar

Veliki teden bogat z duhovnostjo in obredjem

Papež in Sveti sedež | 15.04.2014, 16:58 Marta Jerebič

Dnevi velikega tedna so za Cerkev čas, ki je bogat z duhovnostjo in obredjem. O tem pričuje že tradicionalni koledar slovesnosti, ki jih bo vodil papež Frančišek, zlasti v velikonočnem tridnevju.

Juda, ki Jezusa izda, ali Simon iz Cirene, ki mu pomaga nositi križ? Pilat, ki si umije roke, ali Mati, ki svoje roke uporabi za negovanje ran? To sta le dve vprašanji, ki nam jih je papež Frančišek v začetku velikega tedna ponudil v spraševanje vesti. »Kdo sem jaz pred Jezusom, ki trpi?« je vprašanje, ki spremlja kristjane v tem tednu.

»Veliki teden je čas milosti, ki nam ga podarja Gospod, da odpremo vrata našega srca, našega življenja, naših župnij … in gremo naproti drugim ter jim ponesemo luč in veselje naše vere,« je papež Frančišek dejal pri splošni avdienci 27. marca lani.

Iti naproti – to je papež storil tudi lani, ko je za kraj maše zadnje večerje izbral kapelo rimskega zapora za mladoletne. Tudi letos ne bo umival nog 12-im duhovnikom, ampak bolnikom rehabilitacijskega centra Don Carlo Gnocchi, ki nudi zdravniško in terapevtsko pomoč osebam s težkimi boleznimi, ki potrebujejo stalno oskrbo.

Krizmeno mašo bo papež daroval v vatikanski baziliki, kjer bo potekal tudi obred velikega petka. Začel se bo ob 17. uri z branjem pasijona in meditacijo papeškega pridigarja p. Raniera Cantalamesse. Ob 21.15 bo sledil tradicionalni križev pot v rimskem Koloseju. Kot je že večkrat pojasnil papež Frančišek, gre za ure križevega pota, ki jih salonski kristjani, ki Golgoto raje gledajo od daleč, ne razumejo.

»Pogosto se zadovoljimo s kakšno molitvico, kakšno nedeljsko mašo, dobrodelnim dejanjem, nimamo pa tega poguma, da gremo naproti in prinašamo Kristusa. Smo kot sv. Peter. Komaj Jezus začne govoriti o trpljenju, smrti in vstajenju, darovanju samega sebe, ga apostol pokliče vstran in ga graja

Po tišini velike sobote bo papež velikonočno vigilijo začel ob 20.30. Na veliko noč bo maša na trgu sv. Petra ob 10.15, opoldne pa bo sledil blagoslov Urbi et Orbi.

 

Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.