Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Papež: življenje je sveto in nedotakljivo v svojih vseh obdobjih

Svet | 11.04.2014, 13:07 Marjana Debevec

Papež je dopoldne sprejel člane gibanja Za življenje. Zahvalil sem jim je za njihovo delo ter jih spodbudil, naj pogumno in z ljubeznijo ščitijo življenje v vseh njegovih obdobjih.

Če gledamo na življenje, kot na nekaj, kar se lahko potroši, ga bomo prej ali slej pripravljeni zavreči, je poudaril papež, začeli pa bomo s splavom. Če pa na življenje gledamo kakršno je v resnici, to je Božji dar, se znajdemo pred dragoceno in nedotakljivo dobrino, ki jo moramo zavarovati z vsemi sredstvi. »Človeško življenje je sveto in nedotakljivo. Vsako civilno pravo temelji na priznavanju prve in temeljne pravice, ki je pravica do življenja. Moramo reči NE ekonomiji izključevanja in neenakosti. Ta ekonomija ubija... Človeško bitje smatra kot potrošniško dobrino, ki ga lahko uporabiš in potem zavržeš«, je dejal sveti oče.

Med ekonomijo in moralo je danes velika vrzel, temeljne etične norme človeške narave so vse bolj zanemarjene, je poudaril Frančišek. »Zato se moramo odločno upreti vsakemu napadu na življenje, še posebej na nedolžno in nezaščiteno. Otrok v maternici pa je nedolžen sam po sebi. Spomnimo se besed drugega vatikanskega cerkvenega zbora: 'Ko je življenje enkrat spočeto, ga moramo skrbno varovati. Splav in umor otrok sta gnusna zločina«, je dejal papež.

Zatem je zbranim, med katerimi so bili tudi mnogi otroci, spregovoril o nekem dogodku: »Nekdo mi je dal paket in mi rekel: 'Oče, to vam želim zapustiti. Te inštrumente sem uporabljal za izvajanje splavov. Potem pa sem našel Gospoda, pokesal sem se in zdaj se borim za življenje. Molite za tega dobrega človeka!«, je delavce za življenje povabil sveti oče. Zahvalil se jim je ter dejal, da je njihovo ravnanje v polnosti krščansko.

»Treba je s pogumom in ljubeznijo zaščiti življenje v vseh njegovih obdobjih. Spodbujam vas, da ste vedno blizu ljudem: naj se vsaka žena čuti kot oseba, ki jo spremljate, jo sprejmete, ji prisluhnete. Rad pa bi spregovoril tudi o starih starših, katere moramo prav tako negovati. Otroci in ostareli so namreč upanje«, je zbranim še dejal sveti oče.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.