Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

V Vatikanu konferenca o boju proti trgovini z ljudmi

Papež in Sveti sedež | 10.04.2014, 10:24 Marta Jerebič

V Vatikanu se je z avdienco pri papežu končala dvodnevna konferenca o boju proti trgovini z ljudmi. Dogodka so se udeležili policijski šefi iz več kot 20-ih držav, pripravila pa ga je škofovska konferenca Anglije in Wellsa, ki na tem področju že tri leta sodeluje z londonsko policijo. Papež Frančišek je v nagovoru dejal, da je trgovina z ljudmi rana v telesu sodobnega človeštva in zločin proti človeštvu.

Žrtev trgovanja z ljudmi, zlasti prostitucije in drugega suženjstva, je več kot 2,4 milijona, zločinci pa po ocenah s tem zaslužijo najmanj 32 milijard dolarjev na leto. »Naš prvi cilj je zaščita človeških življenj, ljudi, ki iščejo boljše življenjske pogoje. V boju proti trgovanju z ljudmi obstaja sodelovanje. Imamo Interpol, ki zajema več kot 190 držav, in Europol, ki zajema vse države Evropske unije,« je za Radio Vatikan povedal vodja italijanske policije Alessandro Pansa, ki pa opozarja, da ni nekega mehanizma za sprejem in integracijo žrtev, kar sicer ni v pristojnosti policije. Prav od tu sledi sodelovanje s Cerkvijo. Westminstrski nadškof, kardinal Vincent Nichols: »Želimo raziskati, kako sodelovanje med Cerkvijo, zlasti redovnicami, in policijami velikih mest lahko koristi boju proti trgovanju z ljudmi. To, kar delamo v Londonu, želimo ponuditi kot vzorec sodelovanja v drugih delih sveta, zlasti v velikih mestih.«

Trgovina z ljudmi je drugi najbolj donosen zločin na svetu. »Cerkev lahko ponudi to močno mrežo sodelovanja, zlasti redovnic, in v tem se lahko merimo z mednarodno mrežo trgovine z ljudmi,« je še dejal kardinal Nichols. Nigerijski kardinal John Onaiyekan je poudaril, da je Cerkev vedno tam, da oznanja Evangelij usmiljenja, svobode, Božje ljubezni, vse to pa je zanikano ljudem, ki so obravnavani kot sužnji. Vloga Cerkve je zato na vseh ravneh, od tega, da žrtve pouči o pravi svobodi, do praktične pomoči.

To je bila že druga konferenca na to temo v Vatikanu.

Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.