Petra StoparPetra Stopar

VIDEO: Papež Frančišek sprejel kraljico Elizabeto II.

Papež in Sveti sedež | 03.04.2014, 16:10 Marta Jerebič

Papež Frančišek je danes v Vatikanu sprejel kraljico Elizabeto II. skupaj s soprogom princem Filipom. V njenem več kot 60-letnem mandatu je Frančišek peti papež, s katerim se je srečala osebno. 87-letna britanska kraljica se je v Rimu srečala tudi z italijanskim predsednikom Giorgiom Napolitanom.

Postrojena švicarska garda in številni fotoreporterji so v Vatikanu pričakali kraljico Elizabeto II in princa Filipa. Srečanje je trajalo približno 20 minut in je bilo prvo srečanje med papežem Frančiškom in kraljico Elizabeto II. Po zasebnem srečanju je sledila predstavitev spremstva ter izmenjava daril. Kraljica je svetemu očetu podarila polno košaro sokov, marmelad in medu iz različnih kraljevih posesti.

Papež pa je kraljici podaril faksimile dragocenega dokumenta, ki ga hranijo v Vatikanu, s katerim je papež Inocenc XI. leta 1679 razširil čaščenje sv. Edoarda Spoznavalca, prednika angleške kraljeve družine ter ustanovitelja opatije Westminster, na vso Cerkev. Papež Frančišek je kraljici izročil tudi darilo za njenega 8 mesečnega vnuka in ob tem hudomušno pripomnil, da si oba delita isto ime.

Princu Filipu pa je papež dal tri medalje, zlato, srebno in bronasto. In Princ filip se je pošlil, d aje to edina zlata medalja, ki jo je kdaj osvojil.

Ob koncu je papež Frančišek kraljico presenetil s prošnjo za prav posebno uslugo in sicer da bi ne pozabila zanj moliti.In kraljica Elizabeta mu je z nasmehom odvrnila, da ne bo pozabila.

Elizabeta II. je voditeljica Anglikanske cerkve. Leta 1951 je takratna prestolonaslednica potovala v Vatikan k Piju XII. Ta obisk je britanski tisk komentiral z veliko kritike. Leta 1961 je kraljica nekaj tednov pred odprtjem koncila v Vatikanu obiskala Janeza XXIII. Po 30-minutnem pogovoru sta oba poudarila, da so odnosi med Veliko Britanijo in Vatikanom dobri. S Pavlom VI. in Janezom Pavlom I. se ni srečala, s papežem Janezom Pavlom II. pa sta se srečala kar nekajkrat. Janez Pavel II. je bil prvi rimski papež, ki je kraljico obiskal v Veliki Britaniji. Tudi Benedikt XVI. je leta 2010 odpotoval v Veliko Britanijo in se s kraljico srečal v Edinburgu na Škotskem.

Spomnimo, da je v minulih dneh papež v avdienco sprejel tudi predsednika ZDA Baracka Obamo in grškega predsednika Karolosa Papouliasa.

Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.