Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
 (foto: )

ABC finančnega opismenjevanja

| 25.03.2014, 14:10 Mateja Feltrin Novljan

Tudi v Sloveniji se v zadnjih letih vedno več govori o revščini. Pa ne le to, dejansko je vedno več ljudi revnih, saj je tudi brezposelnost visoka. Razlike med vsotami denarja, s katerimi razpolagamo skozi mesec, so zelo velike, zato je pomembno, da se najprej soočimo s svojimi denarnimi zmožnostmi, potem pa načrtujemo in kupujemo. Kako se tega lotiti? To smo povprašali finančnega svetovalca Marka Ušeničnika, ki je poudaril, da si je treba postaviti meje, ki žal bolijo, a življenje je potem lažje. Predvsem pa se moramo ravnanja z denarjem naučiti, saj kot pravi Marko: „Živimo v dobi kapitalizma s finančnimi navadami iz socializma.“

Marko Ušeničnik je povedal, da moramo najprej ugotoviti, s kakšnim premoženjem razpolagamo in izračunati razmerje med dolgovi in premoženjem. Zanimalo nas je, kakšna je idealna varnostna rezerva vsake družine? Ne v nogavici, ampak na bančnem računu, bi morala imeti vsaka družina od (vsaj) treh do dvanajst mesečnih plač. To je denar, ki ga potrebujemo takrat, ko se pokvari pralni stroj, avto … Ostale izdatke načrtujemo in najbolj dobro je, da za letni dopust varčujemo vse leto – ko v pralnem stroju operemo kopalne brisače in jih spravimo v omaro za prihodnje leto, damo na stran prvi obrok za počitnice za prihodnje leto.

Zelo pomembno je, da imamo urejena tudi življenjska zavarovanja. „Težko je, če družino prizadene bolezen, invalidnost ali celo smrt matere, očeta. Še težje je, če nas takšna težka situacija spravi v finančno stisko,“ poudarja Marko Ušeničnik.

Če ti denar ni služabnik, bo postal tvoj gospodar, pravi angleški pregovor. Da boste znali bolje ravnati z njim, prisluhnite oddaji. Če se Vam ob tem porodi kakšno vprašanje, nam ga pošljite na naslov pzv@ognjisce.si in Marko Ušeničnik Vam bo odgovoril v eni od naslednjih oddaj.

 

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.