Petra StoparPetra Stopar
Dr. Janez Bogataj (foto: Jože Bartolj)
Dr. Janez Bogataj

Dr. Janez Bogataj se je dobro skrival

| 18.03.2014, 07:34

Tretja oddaja Skriti gost je bila trd oreh. Slabo uro smo namreč porabili za to, da je smel dr. Janez Bogataj spregovoriti. Odkimal je na vprašanje: "Je to Klemen Jaklič?" Odkimal na vprašanje: "Je skriti gost dr. Ivan Štuhec?" Odkimal na malce nagajivo vprašanje, če je v našem studiu papež Frančišek, kar trikrat pa je moral odkimati na vprašanje, če je naš gost Stane Granda. Dr. Janez Bogataj, od leta 2010 upokojeni redni profesor za področje etnologije na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, je avtor več kot 55 knjig, številnih razprav, znanstvenih, strokovnih in poljudnih člankov.

Temeljno področje njegovega raziskovalnega dela je etnologija Slovenije in območij zunaj nje s slovenskim prebivalstvom. Opravil je številne raziskave s področja rokodelstva, prehrane, kulinarike in gastronomije, (kulturne) dediščine, turizma, poslovnih, promocijskih in protokolarnih daril, šeg in navad, karakterologije in likovnega obzorja.

Za svoje delo je prejel domača in tuja strokovna ter družbena priznanja in nagrade.

Svoje bogato znanje širi s predavanji. Je kritičen do uvoženih praznikov, do takih, od katerih imajo največ trgovci; tako je denimo dan, ko praznuje sv. Valentin imenoval kar: praznik trgovin.

Dr. Janez Bogataj pravi, da ni praznika brez priprave. Tako imamo še nekaj dni (postnega) časa, da se dobro pripravimo na vstajenjsko jutro velike noči.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.