Petra StoparPetra Stopar
JRS, logo (foto: jrs.rkc.si)
JRS, logo

GOD ob 12. obletnici JRS v Sloveniji

| 17.03.2014, 08:29 Matjaž Merljak

Radijske oddaje z begunsko, migracijsko ter razvojno tematiko Gradimo odprto družbo GOD so že dvanajst let v etru Radia Ognjišče, enako dolgo pot obstoja ima tudi Jezuitsko združenje za begunce JRS v Sloveniji. Ob tem smo se pogovarjali s predstojnikom jezuitov v Sloveniji, jezuitskim provincialom p. Milanom Bizantom.

P. Bizant bo jezuitski predstojnik v Sloveniji še do konca julija (končal ga bo po dveh triletnih mandatih), eno izmed poslanstev jezuitov pa je tudi vodenje nevladne organizacije Jezuitskega združenja za begunce JRS v Sloveniji. Na praznik svetega Jožefa 19. marca bo praznovala 12. obletnico delovanja.

JRS je bila sicer ustanovljena leta 1980 na pobudo jezuitskega patra Pedra Arrupeja, ko je v Oceaniji videl t.i. boat people, ljudi v čolnih in ob tem ni mogel ostati ravnodušen.

JRS deluje v petdesetih država sveta in p. Bizant je vesel in hvaležen, da je bil tudi v Sloveniji prepoznan in sprejet ta izziv: "Tako smo del svetovne mreže in povezani z ostalimi." Izrazil je hvaležnost p. Robinu Schweigerju, ki JRS v Sloveniji vodi. Kot pravi, gre za specifično delo, ki je tudi "osamljeno in zahtevno ter čustveno", tudi v stiku z državnimi organi.

JRS tako v Sloveniji kot drugod po svetu skrbi za prosilce za mednarodno zaščito, za nedokumentirane tujce, za begunce -skratka za novodobne uboge, ki so na poti in so med nami. P. Bizant je povedal, zakaj je to delo in to poslanstvo tako pomembno za jezuite, kakor tudi za Cerkev. "Sedanji papež Frančišek poudarja določene položaje Cerkve, ki naj gre v svet, k obrobnemu ... Solidarnost, medsebojna pomoč, prostor za vsakogar nas bo rešilo." Omenil je še, da je bil prvi papežev obisk izven Rima na otok Lampedusso, obiskal je tudi rimski jezuitski center Astali, kjer pomagajo beguncem. Po besedah p. Bizanta papež Frančišek "trka na vest in nas drami iz naših problemov, da iz svoje težave vidimo mnogo hujše težave drugih" ter dodaja, da je za jezuite pomembna socialna razsežnost.

P. Milan Bizant v studiu RO
P. Milan Bizant v studiu RO © Matjaž Merljak
JRS služi in pomaga vsem, ki so na poti. In ti ljudje doživijo marsikaj: od sprejemanja pa tudi do različnih oblik poniževanja in odklonilnega, celo sovražnega odnosa do tujcev. P. Bizant je študiral duhovnost in mnoge spremlja v duhovnem zorenju. Povedal je, kaj je potrebno, da človek spremeni odnos do sočloveka v tem primeru do tujca, tujcev. "To je podoba svetega Jožefa, ki je utemeljen v veri do Boga, ki ga spremlja skozi težave in stiske. On je bil begunec. Ta vidik begunstva je vključen že v zgodovino odrešenja. Begunstvo, umik pred zlom je vtkano v skrivnost odrešenja v Kristusu." Po mnenju p. Bizanta je pomembno tudi skozi kakšno 'optiko' gledamo na skrivnost odrešenja. "Nihče ni sam, in izoliran."

P. Bizant se je na srečanjih z drugimi predstojniki iz Evrope večkrat pogovarjal o delovanju JRS, predvsem o vsebinskih vidikih dela: "Paziti moramo, da JRS ne zdrsi v dobrodelno organizacijo, ampak naj bo izraz katoliške Cerkve, prostor Svetega Duha in Kristusove Cerkve, da bo zaobjeta celota človekovega življenja."

Ob obletnici JRS v Sloveniji organizaciji želi še naprej dobro delovanje pri konkretni pomoči beguncem in tudi pri osveščanju javnosti, da bi na miren način vabila k pomoči in sodelovanju.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.