Petra StoparPetra Stopar
Bogdan Žorž v njemu najljubšem gorskem okolju, na Kredarici (foto: Matjaž Maležič)
Bogdan Žorž v njemu najljubšem gorskem okolju, na Kredarici

V zahvalo in hvaležen spomin Bogdanu Žoržu

Slovenija | 13.03.2014, 10:11

Sedmi dan je danes od odhoda v večnost Bogdana Žorža. Pustil je močan pečat na področju vzgoje, preventive, terapevtskega dela, pisane besede, … Mnogim je bil sogovornik, svetilnik, smerokaz, opora, opomin, prijatelj. Na radiu Ognjišče nam je bil vse to, poslušalcem nepogrešljiv glas, na katerega so čakali vsako drugo soboto v sklopu oddaj Za življenje, za danes in jutri. Marsikdo ni mogel na pogreb, pa bi želel, zato so se pri Duhovnem središču sv. Jožefa v Ljubljani odločili, da zanj darujejo sveto mašo. Darovana bo danes, 13. 3. ob 19.00 v Marijini kapeli cerkve sv. Jožefa v Ljubljani. Dobrodošli, povežimo se v hvaležni molitvi zanj.

Božja ljubezen je izlita v naša srca (Rim 5,5)

Jezuit, duhovni asistent Društva katoliških pedagogov Slovenije, p. Silvo Šinkovec je zapisal: "Dobri Oče, hvala za Bogdana, za njegovo jasno besedo, veliko pedagoško ljubezen, pozorno terapevtsko uho, trezen pogled na življenje, pogumno pričevanje, zvesto prijateljstvo, … Sprejmi ga v svoje Kraljestvo ljubezni, miru in luči."

Bogato dolgoletno sodelovanje pri Karitas

Ob novici, da je Bogdanov 'kamino' končan, so sodelavci Karitas ostali brez besed. Jožica Ličen je pisala: "Pojavilo se je tisoč vprašanj: »Le kako se je to lahko zgodilo, ko pa je na naša številna vprašanja vedno imel razumen odgovor? Verjamem, da je imel tudi za svojo bolezen odgovor, saj je pred ciljem hitel pisat in sporočat kar je v srcu čutil. Za Bogdana lahko trdim, da je naša Karitas rasla skupaj z njim. Od konkretnega zbiranja pomoči za begunce, do strokovnega spremljanja različnih programov. Na papirju je bil voditelj odbora za svetovanje in član Tajništva Škofijske Karitas Koper; v praktičnem pomenu pa je bila njegova beseda kompas za življenje po veri. V vsakem vprašanju, v vsaki stiski je znal poiskati odgovor v Božji besedi. Bili smo skupaj, ko sta z ženo Zdenko ustanavljala mladinski dom v Čepovanu. Na svoje oči sem videla, da sta obenem popravljala hišo in pripravljala dom. Druga kolonija Umetniki za Karitas je bila namenjena 'njegovim otrokom'. Veliko otrok in mladih je zaradi tega začelo novo pot. 120-urni seminar za neprofesionalno svetovanje je bil ena od najdragocenejših investicij pri Karitas. Septembra 1997 sta z ravnateljem Matejem začela prvi seminar, nato pa vsako drugo leto novega. Več kot 150 sodelavcev Karitas je pridobilo znanja, ki nam še danes koristijo pri pomoči ljudem v stiski. Ostalo mi je v spominu vikend srečanje, ko je bila taka megla, da se ni videlo niti korak pred sabo. Ko smo se končno zbrali je Bogdan poskrbel, da smo skozi meglo spoznavali reševanje ovir in stisk. Še vedno slišimo njegovo razlago in ko smo v dilemi se marsikdaj spogledamo in rečemo: Bogdan nas je tako učil.

Bogdan Žorž z ženo Zdenko
Bogdan Žorž z ženo Zdenko © Matjaž Maležič

Prišle so posebne težave in stiske in Bogdan je bil zraven.

Potres v Posočju ni povzročil le gmotne škode in tega se je Bogdan še kako zavedal, saj je bil z gasilci med prvimi na terenu. Hitro smo zbrali ekipo udeležencev seminarjev in šli v Bovec. Hodili smo teden za tednom in se pogovarjali s starši in otroki, ki zaradi strahu zvečer niso mogli zaspati. Najtežje probleme je prevzel sam, ostalo je prepustil nam. Pobratenje s Škofijsko Karitas Banja Luka je bilo spet širše zastavljeno. Njihovi sodelavci so se zaradi problemov, ki jih je pustila vojna srečevali z izgorelostjo in skupaj z Matejem sta večkrat šla v Bosno in pomagala. Pojavljale so se nove stiske, zato smo se večkrat srečali in predebatirali problematiko, vedno več je bilo elektronskih sporočil in telefonov, kjer nam je povedal svoje mnenje. Neštetokrat je rekel: Jaz bi naredil tako, kako boste naredili vi pa premislite in prevzemite odgovornost. V stečajih, odpuščanjih in brezposelnosti je kmalu zaznal, da ti ljudje ne rabijo le materialne pomoči, temveč sočloveka. Ob stečaju podjetja smo pripravili delavnice za vse, ki nimajo družine in so v tej stiski ostali sami."

Navdušen pevec
Navdušen pevec © Matjaž Maležič

Številna pisma, sožalja, izrečene misli smo prejeli v teh dneh tudi na radiu Ognjišče

Iskrena hvala za vašo pozornost. Objavljamo nekaj kratkih sporočil poslušalcev.

Saj res, da se ne poznamo, a odločil sem se, da Vam piše,ker mi ni vseeno. Namreč, pred dnevi sem bil žalosten, ko sem izvedal, da je po hudi bolezni umrl psiholog g. Bogdan Žorž! Priznam, kot človek mi je bil všeč, spominjam se, ko smo skupaj v okviru naše cerkve tukaj v Novi Gorici, ko smo imeli tabor pri njemu doma v Čepovanu leta 2001 in nato drugo leto 2002 v Stržišču. Čeprav sem ga na začetku dojemal, kot strogega, sem pozneje spoznal, da ni taki, saj mi je bil všeč kot človek, ki je čustva izražal mirno, v dobrem in slabem. Skratka lepo je bilo tisti teden dni preživeto skupaj z njim. Po radiu je bilo veliko zanimivih oddaj, v katerih je znal svoje mnenja izraziti na miren način in zdi se mi da tudi do otrok, ki so bili problematični je mnenja izražal na miren način. Izrekam iskreno sožalje, njegovi družini in vsem njegovim bližnjim.

Lep pozdrav

Erik

Bogdan je imel rad pritrkovanje
Bogdan je imel rad pritrkovanje © Matjaž Maležič

Saj res da se ne poznamo, a odločil sem se da Vam piše,ker mi ni vseeno.Bil je skromen in velik Človek.Človek prepoln Ljubezni in dajanja, razdajanja. Bil je Človek za vrhunski vzgled premnogim. Živel je polnovredno in vrhunsko življenje in ogromno naredil za nas. Razumem, da je prešel v nadaljevanje Večnega življenja. Bil je svetniški človek in je izgoreval, žaril eno samo Ljubezen in dobroto. On je, po mojem razumevanju, vsekakor živel na Zemlji, življenje po kakršnem ni velikih vprašanj ali negotovosti nadaljevanja v Večnosti. Sem prepričan, da zdaj v velikem veselju žanje svoje poplačilo za delo za druge v uživanju za nas nepredstavljivega Božjega. Če kaj doumem, bo v Večnosti nadaljeval svoje poslanstvo in naprej živel v polnosti Ljubezni. Prepričan sem, da je živi v polni možnosti, da bo pomagal, če ga bomo prosili. Pogrešal ga bom in pogrešala ga bo naša družina. Vemo pa, da ga bomo samoumevno prosili in se obračali k njemu po navdih za rešitve in pomaganje. Pogosto ga imenujemo in se sklicujemo nanj vse te dni in tako bo, verjamem, tudi ostalo.

Velika hvala, Gopod Bogdan Žorž, da Vas imamo.

Za nas ste sicer odšli iz toplohladne zemeljskosti, ampak, vemo, da ste blizu, zelo blizu in, da ostanem še kako skupaj za naprej. Hvala za vse, kar smo prejeli in vse dobro še naprej v Večnosti!

France z družino

Bogdan Žorž v njemu najljubšem okolju
Bogdan Žorž v njemu najljubšem okolju © Miro Šlibar

Slovenija, Radijski utrip, Oddaje
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.