Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Vabljeni na romanje po svetniški poti papeža Janeza Pavla II.

| 09.07.2014, 19:38

Založba Družina in Radio Ognjišče od 25. do 29. avgusta vabita na romanje SLOVAŠKA - POLJSKA - ČEŠKA, po svetniški poti papeža Janeza Pavla II. s škofom Metodom Pirihom.

Obiskali boste Žilino - Slovaški Rim, Krakov, kjer je Karel Wojtila deloval kot škof in nadškof. Sledil bo še obisk Čenstohove, najbolj znanega poljskega romarskega središča, kjer stoji tudi pavlinski samostan. Tam je znana ikona Črne Marije, ki ji pripisujejo čudežno moč in velja za zaščitnico Poljske. Ogledali si bomo samostan z bogato zakladnico, knjižnico in križevim potom.

1. dan: Ljubljana-Maribor-Trnava-Žilina

Jutranji odhod iz Ljubljane, vstopanje potnikov v Celju in Mariboru ter vožnja preko Avstrije na Slovaško. Naš prvi romarski cilj je Trnava, imenovana tudi slovaški Rim, kjer bomo imeli mašo v katedrali sv. Janeza Krstnika. Cerkev je leta 2003 obiskal tudi papež Janez Pavel II. Nato se sprehodimo še po središču mesta, ki slovi po mnogih cerkvah. Odhod proti Žilini, kjer prespimo. Večerja in nočitev.

2. dan: Žilina-Vadovice-Kalvarija Zebrzydowska-Vielička-Krakov

Romanje nadaljujemo na Poljsko in kmalu prispemo do papeževega rojstnega kraja, kjer si ogledamo farno cerkev in rojstno hišo. Na poti do Krakova se nato ustavimo v pomembnem poljskem romarskem središču, Kalvariji Zebrzydowski. V tamkajšnji baziliki imamo mašo, nato pa se napotimo v Vieličko, kjer nas čaka znamenit rudnik soli. To je eden najstarejših tovrstnih rudnikov na svetu, kjer bomo v globini preko stotih metrov občudovali čudovite dvorane, kapele in kipe, ki so vsi izdelani iz soli. Eden od najbolj zanimivih in fotografiranih je prav kip Janeza Pavla II. Večerja in nočitev v Krakovu.

3. dan: Krakov

Dan bo posvečen ogledom Krakova, kjer je Karel Wojtila deloval kot škof in nadškof. Mesto zaznamuje tudi grič Vavel nad starim mestnim središčem in reko Vislo. Sprehod na grič,kjer si ogledamo katedralo z grobnico poljskih kraljev. Nato se vrnemo v staro mestno jedro do trga Rynek in slavnih pokritih tržnic Sukenice. V čudoviti Marijini cerkvi bomo občudovali največji leseni gotski oltar v srednji Evropi, pravi dragulj rezbarske umetnosti. Videli bomo staro Univerzo, škofijsko palačo in še veliko drugih pomembnih zgradb. Popoldne obiščemo svetišče Božjega Usmiljenja, kjer počiva sestra Faustina Kowalska, ki jo je papež Janez Pavel II. razglasil za svetnico. Tu imamo mašo, sledi odhod v hotel. Večerja in nočitev.

4. dan: Krakov-Čenstohova

Dopoldne si ogledamo novi center Janeza Pavla II, kjer imamo mašo. Ogledamo si tudi mozaike našega rojaka, p. Marka Rupnika. Nato odhod v Čenstohovo, najbolj znano poljsko romarsko središče, kjer stoji tudi pavlinski samostan. Tu je znana ikona Črne Marije, ki ji pripisujejo čudežno moč in velja za zaščitnico Poljske. Ogledali si bomo samostan z bogato zakladnico, knjižnico in križevim potom. Večerja in nočitev.

5. dan: Čenstohova-Brno-Maribor-Ljubljana

Zgodaj zjutraj bomo prisostvovali slovesnemu odpiranju ikone »Črne Marije«. Po maši se opravimo proti domu. Krajši postanek za sprehod in ogled češkega mesta Brno, nato pot v Avstrijo in mimo Dunaja proti Sloveniji. Prihod v Maribor in Ljubljano v poznejših večernih urah.

Več podatkov in prijava na speltni strani Agencije TRUD.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.