Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Minister Gorazd Žmavc (foto: vlada.si)
Minister Gorazd Žmavc

Žmavc napovedal spremembe financiranja

| 18.03.2014, 11:48 Matjaž Merljak

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc je 17. marca 2014 na novinarski konferenci ob prvi obletnici vlade predstavil dosežke Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu USZS v preteklem letu in prioritete za delo v letošnjem letu. Kot ključno je navedel ustanovitev predstavniškega telesa slovenske manjšine v Italiji in Avstriji ter spremembo sistema financiranja.

V lanskem letu je USZS izvedel dva javna razpisa za sofinanciranje organizacij v zamejstvu in po svetu. Sestala se je mešana komisija za spremljanje sporazuma med Madžarsko in Slovenijo na manjšinskem področju, organizirano je bilo 3. srečanje Dobrodošli doma, pripravili so dve regionalni poslovni konferenci mednarodnega sodelovanja lokalnega podjetništva ter odprli podjetniški inkubator za mlade v Italiji, objavili poslovni imenik in izvedli nagradni natečaj za raziskovalna dela.

V letu 2014 bodo v ospredju razvijanje in ohranjanje slovenske identitete na področju jezika, kulture, šolstva in znanosti, zagotovitev sofinanciranja dejavnosti društev in organizacij Slovencev v zamejstvu in po svetu ter zagotavljanje nujnih interventnih sredstev za njihovo delovanje.

Pomembni usmeritvi USZS bosta tudi sistem financiranja slovenske manjšine v Italiji ter oblikovanje skupnih predstavniških teles Slovencev tako v Italiji kot v Avstriji.

Prioriteta urada po Žmavčevih besedah ostaja delo z mladimi, "brez katerih ni prihodnosti slovenstva ne v zamejstvu in ne v izseljenstvu, se pa na uradu zavedajo, da bo potrebno tej generaciji ponuditi nove vsebine.

Urad si bo tudi prizadeval za redno komunikacijo s Slovenci v zamejstvu in po svetu, za večje sodelovanje med gospodarstvom in znanostjo, spodbujati namerava tudi povezovanje lokalnega podjetništva s slovenskimi podjetniki zunaj meja Slovenije. Pozornost bo namenil tudi večji promociji med slovenskimi znanstvenimi, raziskovalnimi in izobraževalnimi ustanovami v skupnem kulturnem in gospodarskem prostoru.

Minister je ob tem še opozoril, da sedaj prihaja do menjave generacij oziroma izrazito manjšanje članov aktivnega dela prve generacije, hkrati pa nastajajo nova društva, predvsem na območju nekdanje Jugoslavije. Pri Slovencih izven meja Slovenije po svetu tudi upada aktivno znanje slovenskega jezika, hkrati pa se povečuje zanimanje za učenje slovenskega jezika, a primanjkuje usposobljenih učiteljev. Posebno pozornost bo urad namenil tudi sodobni migraciji v razvite države.

Kot je še dejal Žmavc, imajo odgovornost za manjšinsko problematiko tudi druge ustanove v Sloveniji, urad pa namerava pri tem odigrati vlogo koordinatorja in usmerjevalca teh dejavnosti.

Kot je dejal minister, bo financiranje slovenskih organizacij v zamejstvu in po svetu poslej selektivnejše in bo usmerjeno na rezultate. Pri razpisih bo večji poudarek na projektih, ki bodo vsebinsko bogati in ne bodo temeljili na starih vzorcih. Spremenjen sistem financiranja naj bi veljal že v letošnjih razpisnih postopkih, ki naj bi bili predvidoma zaključeni v mesecu oktobru.

V zvezi s skupnim predstavniškim telesom je minister še pojasnil, da so predstavniška telesa pravzaprav povezovalni element tako naših organizacij v zamejstvu kot matične domovine. Urad želi predvsem povezovati in usklajevati interese zamejcev in možnosti ter odgovornosti, ki jih ima urad v domovini.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.