Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Dr. Milan Balažic in Derry Maddison (foto: Stičišče avstralskih Slovenčev)
Dr. Milan Balažic in Derry Maddison

Odprli in blagoslovili konzulat v Melbournu

| 08.03.2014, 23:36 Matjaž Merljak

V drugem najštevilčnejšem avstralskem mestu Melbournu imamo zdaj tudi slovenski konzulat. Častni konzul je postal Derry Maddison. Na odprtju je bil tudi župnik za Slovence v Melbournu p. Ciril Božič.

Kot piše na spletni strani Stičišče avstralskih Slovencev, je odprtje konzulata velikega pomena predvsem za številčno slovensko skupnost kot tudi za Slovenijo, saj bo konzulat vnaprej nudil vso podporo pri promociji in zastopanju slovenskih interesov, predvsem na področju gospodarstva in kulture ter širše.

Glavna naloga konzulata bo nuditi kvalitetne konzularne storitve slovenskim državljanom in tujcem.

Melbourne je pomembno gospodarsko in kulturno-umetniško središče. Lani je bilo uvrščeno med prva tri najbolj živahna mesta na svetu po merilih The Economist Intelligency Unita, in sicer na področju izobraževanja, zabave, zdravja, raziskovanja in razvoja ter turizma in športa.

Slovesnega odprtja, ki je bilo 7. marca 2014, sta se udeležila tudi veleposlanik RS v Canberri dr. Milan Balažic in nekdanji častni konzul RS v Melbournu Alfred Brežnik.

Konzulat je na naslovu:

6 Lachlan Court

Sunbury VIC 3429.

Uradne ure so ob petkih od 5. ure popoldne do 7. ure zvečer.

Za obisk je treba predhodni dogovoriti po telefonu ali po e-pošti.

Več na spletni strani Stičišča.


Dodano 13. marca 2104

S fotografij, ki so bile objavljene v medijih, je razvidno, da je bil med povabljenci tudi razvpiti Nicholas Oman, pravnomočno obsojeni pedofil in človek, ki je bil pred dvajsetimi leti v Sloveniji povezan s številnimi aferami. Rojaki v Avstraliji in drugod po svetu so bili ob tem zgroženi. Veleposlanik dr. Balažic je za slovensko oddajo na radiu SBS med drugim pojasnil: „Za prireditev je bilo poslanih 121 vabil. Ker je bil "long weekend", so mnogi opravičili svojo udeležbo, en udeleženec pa je bil očitno preveč. Ko smo na Veleposlaništvu naknadno preverili spisek povabljencev, smo ugotovili, da ni romalo v prave roke. Tako lahko potrdim, da je bila z naše strani povabljena Patricia Oman, prodorna mlada pravnica in predstavnica mlajše generacije Slovenk in Slovencev v Viktoriji. Povabljena se na naše povabilo ni odzvala, se je pa namesto nje pojavil njen oče, g. Nicholas Oman. Rad bi pojasnil tudi to, da sem ga imel pred časom priložnost spoznati. Da ne bo pomote – ne po lastni izbiri: dokler opravljam funkcijo Veleposlanika, sem dolžan odgovorno opravljati svoje diplomatsko delo in slediti navodilom. O tem nisem pooblaščen dajati javnih izjav. To pa mi ne preprečuje izjaviti, da tudi sam obsojam njegova moralno zavržena dejanja, za katera je sicer odslužil kazen pred zakonom, medtem ko etično ne morejo biti nikoli odpuščena.“

Veleposlanik je v intervjuju za SBS še povedal, da je odprtje slovenskega konzulata krona dolgoletnega trdega dela slovenskih klubov v Viktoriji, ki skupaj z veliko pomočjo Slovenskega misijona v Kewu skrbijo za ohranjanje in razvoj slovenske identitete v okvirih širokega avstralskega demokratičnega multikulturalizma. Napovedal je še odprtja novih konzulatov v Sydneyu, Adelaidu, Brisbanu in Perthu.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.