Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Virant se kar drži, Trop Skaza odhaja

Slovenija | 25.03.2014, 09:22

V parlamentu bo na marčni seji, ki se začenja jutri, potekala obravnava dveh interpelacij, zoper ministra za notranje zadeve Gregorja Viranta in ministra za izobraževanja Jerneja Pikala. Koalicijske poslanske skupine bodo stališča o interpelacijah sprejemale večinoma še danes. A kljub nekaterim kritikam v minulih dneh za zdaj kaže, da podpora ni vprašljiva. Medtem pa je javnost presenetila ministrica za zdravje Alenka Trop Skaza.

Poglejmo najprej v parlament. Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša je zagotovil, da so se že pogovarjali o obeh interpelacijah in lahko zatrdi, da ne bodo podprli nobene od teh dveh interpelacij. Poslanska skupina PS bo stališče sprejela danes. Kljub temu da je bilo vsaj neuradno slišati iz vrst te stranke kar nekaj kritik na račun Viranta, pa je vodja poslancev PS Jani Möderndorfer dejal, da osebno trenutno ne vidi nobenih posebnih zadržkov za podporo ministroma. Ocenil je namreč, da sta obe interpelaciji neresni. "Vsi vemo, da so te interpelacije namenjene zgolj preverjanju, ali je koalicija dovolj trdna ali ne," je dejal.

Do Viranta in njegovega zapleta z letalskimi kartami so bili v preteklih dneh ostri tudi v SD in so spomnili, da so "ujetniki koalicije". Vodja poslancev SD Matjaž Han je dejal, da je normalno, da se koalicija vedno zamaje, kadar pride do takšnih očitkov. Končno odločitev bodo tudi oni sicer sprejeli danes.

Virant se bo moral pred poslanci zagovarjati že drugič, na vrhu tokratnih očitkov skupine pa je politično kadrovanje, ker naj bi nekdanjemu izvršnemu direktorju DL Janku Jenku pomagal v nadzorni svet Slovenske industrije jekla. Vendar pa je koalicijsko podporo najbolj pod vprašaj postavilo njegovo nakupovanje letalskih vozovnic pri Adrii Airways. Čeprav je Komisija za preprečevanje korupcije v prvem poročilu o prodaji kart slovenskem letalskem prevozniku ugotovila, da sam ni posredoval za popuste pri kartah, je časnik Dnevnik kasneje razkril, da temu ni tako. Virant je že napovedal, da bo odstopil, če se bodo pokazale kakršnekoli nepravilnosti oziroma bo morebitno drugo poročilo KPK pokazalo, da je storil kaj narobe.

Matej Makarovič s Fakultete za uporabne družbene študije je ob tem za naš radio dejal: „Zanimivo bo to opazovati, je pa zelo verjetno, da lahko v primeru neke drugačne ugotovitve KPK pričakujemo kakšno novo verzijo sprenevedanja, interpretiranja. Težava znatnega dela slovenskih politikov je, da so načelni, ko gre za druge, zmanjka pa jim načelnosti, ko gre zanje ali za njihove glavne politične zaveznike.“ Tudi on je prepričan, da bo koalicija na seji o interpelaciji dala „prednost varovanju lastnega obstoja“. „Tako bodo koalicijski poslanci, čeprav ne prav navdušeni, omogočili Virantu, da na tem mestu ostane.“

Pikalu pa poslanci SDS očitajo nepravilnosti in korupcijo pri javnem razpisu v zvezi z državljansko vzgojo iz leta 2009, ko je bil minister sicer prvak SD Igor Lukšič, Pikalo pa je deloval na Fakulteti za družbene vede, ki je na razpisu uspela dobiti sredstva. Podpora koalicije v tem primeru ni vprašljiva.

Kaj pa ministrica za zdravje?

Ministrica Alenka Trop Skaza, ki je ministrovala komaj mesec dni, namerava zapustiti položaj. Kot poroča Večer, je sinoči poslala odstopno izjavo predsednici vlade Alenki Batušek. Njen nagel odhod uradno še ni pojasnjen, razlog zanj pa naj bi bilo podjetje njenega moža, ki je izdatno poslovalo z državnimi zdravstvenimi institucijami, je poročala TV Slovenija. Sama namreč ne želi oteževati podjetju kandidiranja na javnih razpisih.

Ekipa Bratuškove naj bi že pred odstopom ministrice začela iskati njenega naslednika. Po informacijah Večera bi utegnil biti kandidat za novega zdravstvenega ministra Dorjan Marušič, zdravnik v sežanski bolnišnici, ki je ministrsko funkcijo v zdravstvenem resorju prevzel že v vladi Boruta Pahorja, v preteklosti je bil tudi državni sekretar na ministrstvu, kot možen kandidat za ministra v vladi Bratuškove pa se omenja že vse od odstopa Tomaža Gantarja.

 

Slovenija, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.