Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

SLS in NSi skupaj na evropske volitve

Slovenija | 18.03.2014, 09:44 Marjana Debevec

Glavni odbor SLS je včeraj pričakovano prepričljivo podprl sporazum o skupnem nastopu z NSi na volitvah za Evropski parlament. Stranki sta se doslej dogovorili, da bodo na listi po štirje člani iz obeh strank. Nosilec liste bo evropski poslanec Lojze Peterle, na zadnjih dveh mestih pa bosta predsednica NSi Ljudmila Novak in Bogovič.

Predsednik SLS Franc Bogovič je po seji odbora poudaril, da je le-ta izkazal veliko modrosti in zrelosti ter z 96 glasovi za in nobenim proti potrdil sporazum o sodelovanju na volitvah v Evropski parlament. "Menim, da je to velik prispevek za razvoj politične kulture v Sloveniji. Prepričani smo, da skupaj s kolegi iz NSi predstavljamo zmagovalno listo, ki bo prinesla glas modrosti in razuma tudi v Evropski parlament," je zatrdil Bogovič.

Po njegovih besedah bo glavni odbor SLS znova zasedal v dveh ali treh tednih, vsa imena na listi pa bodo znana konec marca ali začetek aprila. Prvi mož SLS je še ponovil prepričanje, da bo lista na volitvah uspešna in ji je napovedal tri mandate v Evropskem parlamentu.

Glavnemu odboru SLS je sinoči za potrditev sporazuma o sodelovanju z NSi čestital Lojze Petrle. »Prepričan sem, da lahko skupaj bistveno prispevamo k zmagi pomladnih strank in tako okrepimo glas Slovenije v Evropskem parlamentu," je v sporočilu zapisal evropski poslanec.

Sporazum o skupnem nastopu s SLS na evropskih volitvah je Svet NSi sicer potrdil že v soboto. Takrat je predsednica Ljudmila Novak izrazila prepričanje, da je njihova lista najboljši odgovor za prihodnost Slovenije. Verjame namreč v glas tistih ljudi, ki si želijo več sodelovanja v našem narodu.

Prvo in drugo mesto na listi naj bi pripadla NSi, tretje in četrto SLS. Na petem mestu bo predstavnik NSi, na šestem SLS, zadnji dve pa že zasedata predsednika strank. Neuradno bi bil na drugem mestu lahko podpredsednik NSi Aleš Hojs, na petem pa direktorica Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Vida Čadonič Špelič.

Slovenija, Svet, Evropska Unija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.