Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež s podobo Naše Gospe iz Aparecide (foto: georgiabulettin.org)
Papež s podobo Naše Gospe iz Aparecide

Slovenija bo dobila kip Kraljice Brazilije

| 28.02.2014, 10:59 Matjaž Merljak

V baziliki Žalostne Matere Božje v Stični bo v nedeljo, 2. marca 2014, ob 16h slovesnost ob sprejemu kipa Naše Gospe iz Aparecide. Na prošnjo brazilskega ambasadorja Gilberta de Moura ga bo prinesel in tudi vodil slovesnost tamkajšnji nadškof, kardinal Raymondo Assis. Slovesnosti se bodo udeležili tudi naši škofje, nuncij in člani diplomatskega zbora.

Gre za darilo Cerkvi na Slovenskem v zahvalo za sodelovanje med narodoma in kot prošnja, da bi bile vezi še močnejše. Teh je veliko na gospodarskem in kulturnem področju, pa tudi na duhovnem. „Pomembne, vsaj za nas kristjane, so povezave, ki so jih ustvarili naši misijonarji,“ pravi župnik v Stični, cistercijanski pater Maksimiljan File. V Braziliji deluje več naših misijonark. Lani je Gospodar življenja odpoklical dva slovenska duhovnika: cistercijana p. Alojzija Ilca in salezijanca Ernesta Saksido, ki sta svoje življenje in delo posvetila temu narodu.

Kip Naše Gospe iz Aparecide
Kip Naše Gospe iz Aparecide © sticna.si
Naša Gospa iz Aparecide je „zavetnica in kraljica naroda, oni se čutijo varovani od božje Matere prav preko te podobe.“ Za svojo jo imajo vsi sloji Brazilcev, še posebej ubogi, zapostavljeni in potomci nekdanjih sužnjev: „Podoba je temnopolta in tako so ti videli božjo bližino: da se Bog sklanja k njim po Mariji.“

Aparecida je pogosta romarska pot Brazilk in Brazilcev, tamkajšnja bazilika je druga največja cerkev na svetu in največje svetišče, posvečeno Mariji. Večkrat jo je obiskal buenosaireški kardinal Bergoglio in tudi kot papež Frančišek je ob obisku lanskoletnega Svetovnega dneva mladih v Brazilij poromal v to svetišče.

Nuncij in slovenski škofje so za kraj, kjer bo kip sprejet in nameščen, izbrali Stično. Brazilski veleposlanik Gilberto de Moura je ob tem za RO dejal: „Iskali smo kraj, ki je pomemben za krščanstvo v Sloveniji, tradicija tamkajšnjih cistercijanov nam je bila zelo pomembna in iskali smo kraj, ki bo most med ljudmi. Bil sem zelo vesel, ko sem bil pred kratkim tam na čudovitem dobrodelnem koncertu za pomoč ljudem v Braziliji. Kraj morda ni tako turistično znan, je pa v verskem smislu pomemben. Mislim, da je Stična v tem pogledu najbolj reprezentativen kraj.“ Povedal je še, da je po svetu le nekaj kipov Naše Gospe iz Aparecide.

P. Maksimiljan File in Gilberto de Moura
P. Maksimiljan File in Gilberto de Moura © Matjaž Merljak

Kip bo svoje mesto dobil v preurejeni stranski kapeli svetega Bernarda, ki je bil velik častilec Matere Božje. Vsak večer je tam župnijska sveta maša, tam je nameščen tudi eden od osmih križev, ki ga je papež Frančišek podaril ob sklepu SDM.

Gostovanje kipa Naše Gospe iz Aparecide bo dodaten razlog za romanja v Stično. Tam že potekajo Marijanski shodi, tudi fatimske pobožnosti imajo, prihajajo tudi romarji po Grozdetovi poti.

Veleposlanik de Moura je še dejal, da bo to prvi obisk kardinala Assisa v Sloveniji, zato ga pripravljajo s posebno skrbnostjo: „Priletel bo v petek v Trst, kjer ga bo sprejel apostolski nuncij. Načrtujmo, da mu bomo v soboto pokazali lepote Slovenije: Bled, Brezje ... Želimo, da bi bila nedeljska slovesnost, ki jo pripravljamo s p. Maksimiljanom, nepozabna. Prepričan sem, da bo zelo lepo. V ponedeljek bo kardinal že odšel, želimo torej čim bolje izkoristiti čas, ki nam je na voljo. To bo prvi tako visok cerkveni obisk in upam, da bo to začetek dobrih prijateljskih odnosov med dvema Cerkvama. Želimo, da bo ne bo le uradni, protokolarni obisk, ampak da bo znatno prispeval k obnovitvi vezi med deželama na pomembnem duhovnem področju.“

Brazilija je zelo katoliška dežela.

"Imamo 200 milijonov prebivalcev, katoličani so v veliki večini. V Braziliji živijo ljudje z vseh koncev sveta: Afrike, Evrope, Japonske ... To je dežela svobode in demokracije, velja svoboda veroizpovedi. Še vedno pa je katoliška Cerkev največja in najpomembnejša moralna referenca brazilske skupnosti."

Vezi med narodoma

"Kljub temu, da ima Brazilija več prebivalcev od Slovenije, sta obe državi mladi. Vedno se lahko učimo drug od drugega. Imamo tudi nekatere skupne izzive. Verjamem, da lahko na različnih področjih znanja lahko sodelujemo, tudi v mednarodnih vprašanjih. S ponosom lahko povem, da je Slovenija vedno podpirala Brazilijo v mnogih pobudah v Združenih narodih. Odnosi med Ljubljano in Brasilijo - brazilskim glavnim mestom - ne bi mogli biti boljši. Naša predsednica Dilma Rousseff se je srečala z vašim predsednikom Borutom Pahorjem lani v Rimu. Imamo stalne stike z obema uradoma. Verjamem, da bo ta dogodek dodaten most k zdravim odnosom, ki so med državama."

Bazilika v Aparecidi
Bazilika v Aparecidi © wikipedia

Zgodovina

Zgodovinski viri navajajo, da so kip našli trije ribiči med čudežnim ulovom rib. Zgodilo se je leta 1717, ko je guverner province Sao Palolo, potoval skozi to področje. Ljudje so mu želeli pripraviti gostijo. Grof si je zaželel ribe. Trije ribiči so se odpravili do reke, da bi ujeli nekaj rib. Žal pa ni bila sezona lova. Bili so v strahu, kaj bo z njimi, če ne izpolnijo grofovih pričakovanj. Vse, kar so njihove mreže zajele je bil majhen kip Brezmadežne. Priporočili so se Mariji in sledil je obilen ulov.

Priljubljenost Marijine podobe je hitro naraščala. Zlasti so jo za svojo sprejeli Brazilci nižjih stanov. Pa ne zato, ker je bila črna, temveč, ker se je dala najti preprostim ribičem. Tudi prvi čudež, ki se je zgodil na priprošnjo Marije iz Aparecide, se je zgodil mlademu sužnju. V najdeni podobi so videli predvsem Božje sporočilo, da je Marija mati tudi ''ta črnih''. To pomeni Indijancev, potomcev sužnjev ter preprostih in revnih delavcev. Ta zavest Božje bližine jim je dajala poguma, da so z večjim pogumom, zlasti pa z večjim zaupanjem sprejemali življenje z vsemi njegovimi težavami.

Kip je bil najprej v hiši ribiča Filipeja. Ker se je tam zbiralo čedalje več ljudi, so zgradili majhno kapelico. Ker tudi ta ni več zadoščala so leta 1745 zgraditi večje svetišče. Tudi to je kmalu postalo premajhno, zato so leta 1834 zgradili večjo cerkev. Ob 50-letnici dogme o Brezmadežnem spočetju Device Marije, je bila, leta 1904, podoba slovesno kronana. Brazilija je bila tedaj monarhija in princesa se je odločila, da bo Marijin kip oblekla in jo kronala za Kraljico Brazilije. Leta 1930 pa jo je papež Pij XI. razglasil za kraljico in zavetnico vseh Brazilcev. Leta 1955 pa so začeli graditi današnjo veliko baziliko, ki jo je leta 1980 posvetil papež Janez Pavel II.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...