Petra StoparPetra Stopar

Papež Frančišek med opoldansko molitvijo: Vsako srečanje z Jezusom nam spreminja življenje

Cerkev po svetu | 23.03.2014, 14:42

„24 ur za Boga“ je geslo spokornega molitvenega slavja, ki se bo začelo v petek ob 17.00 v baziliki sv. Petra v Vatikanu in nadaljevalo s celonočnim bdenjem v nekaterih cerkvah v središču Rima ter zaključilo v soboto ob istem času. Cerkve bodo odprte za nočno molitev in spovedovanje, kjer bo mogoče doživeti praznik odpuščanja, kot je to danes opoldne poimenoval papež Frančišek. Poudaril je, da je Božje odpuščanje treba slaviti, kot je to naredil oče izgubljenega sina, ki je pozabil vse sinove grehe in pripravil veliko praznovanje. O tem je sveti oče spregovoril po molitvi angelovega čaščenja in blagoslovu.

Papež Frančišek je opoldanski nagovor naslonil na vsebino evangeljskega odlomka 3. postne nedelje, ki govori o Jezusovem srečanju s Samarijanko pri vodnjaku s Siharju. Jezus je s svojo prošnjo izrečeno tej ženi: „Daj mi piti“ (Jn 4,7) premostil vse pregrade sovražnosti Judov do Samarijanov in še posebej predsodkov do žensk. Jezus se ne boji, saj nas ima vse rad in se nikoli na zaustavi zaradi predsodkov, je pojasnil sveti oče. Nadaljeval je: „Evangelij poroča, da so se Jezusovi učenci čudili, ko so videli, da njihov Učitelj govori s tisto žensko. Toda Gospod presega predsodke, zato se ni bal zaustaviti se s Samarijanko, saj je usmiljenje večje od predsodkov. To se moramo naučiti: Usmiljenje je večje od predsodka, usmiljenje je večje od predsodka, saj je Jezus tako zelo usmiljen. Rezultat tistega srečanja ob vodnjaku je bil ženina globoka preobrazba. Vrč, s katerim je prišla po vodo, je pustila tam (v. 28) in odhitela v mesto pripovedovat o svoji izjemni izkušnji. „Našla sem človeka, ki mi je povedal vse, kar sem storila. Kaj če je on Mesija?! Bila je navdušena. Šla je zajet vodo k vodnjaku, a je našla drugačno vodo, našla je živo vodo usmiljenja, ki žubori za večno življenje. Našla je vodo, ki jo je od vedno iskala! Odhitela je v mesto, v kraj, kjer so jo obsojali in zavračali in oznanja, da je našla Odrešenika: njega, ki ji je spremenil življenje. Saj nam vsako srečanje z Jezusom nam spreminja življenje. Vedno je to en korak naprej. Vsako srečanje z Jezusom nas napolni z veseljem. Vedno! Je korak bliže Bogu. Vedno je tako!“

Isto trditev je papež Frančišek ponovil po molitvi angelovega čaščenja in blagoslovu ter izrecno povabil, naj si jo zapomnimo: Vsako srečanje z Jezusom nam spreminja življenje, in vsako srečanje z Jezusom nas napolni z veseljem.

Opoldanski nagovor je sveti oče nadaljeval s povabilom, naj tudi mi pustimo svoj vrč, ki je simbol za vse, kar je navidez pomembno, a vendar izgubi svojo vrednost v primerjavi z Božjo ljubeznijo. Povabil je, naj se vsakdo vpraša,: „Kateri t.i. „vrč“ me oddaljuje od Boga?“ in naj ga zapusti v zameno za tistega, ki nas približa k njemu. Poklicani smo namreč vnovič odkriti veličino in smisel svojega krščanskega življenja, ki se je začelo pri krstu in o njem – podobno kot Samarijanka – pričevati svojim bratom in sestram. Pričevati torej o veselju srečanja z Jezusom in o čudovitih rečeh, ki jih njegova ljubezen izvršuje v našem življenju.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.