Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

NSI jasen da za skupen nastop z SLS

Slovenija | 15.03.2014, 20:08

Svet NSi je danes večinsko potrdil sporazum o skupnem nastopu s SLS na evropskih volitvah, je po seji potrdila predsednica NSi Ljudmila Novak. Ocenjuje, da bo sodelovanje obrodilo dobre sadove in da lahko dobijo celo tri evropske poslance. To je dokaz, da se tudi v Sloveniji lahko kaj dogovori, pravi predvideni nosilec liste Lojze Peterle.

Kot je pojasnila Novakova, je za skupno listo glasovalo 80 odstotkov članov sveta NSI. Preostalih 20 odstotkov je po njenih besedah menilo, da je NSi dovolj močna tudi za samostojen nastop na volitvah, nekaj pomislekov je bilo zaradi preteklih negativnih izkušenj, zlasti v času združevanja leta 2000, nekateri občinski odbori pa imajo s sodelovanjem s SLS slabe izkušnje na terenu. A Novakova je prepričana, da današnja odločitev sveta NSi daje neko novo upanje na pomladni strani tudi v prihodnosti. Prepričana je, da bo skupna lista zmagovalna.

"Zdaj je preveč pesimističnega razmišljanja v Sloveniji, prevečkrat se ljudje izrekajo proti, NSi se je izrekla za. Za skupno listo, sodelovanje, neko novo upanje, perspektivo v Sloveniji," je poudarila in dodala, da je čas za novo pomlad, ki naj se začne z dobrim rezultatom na volitvah v Evropski parlament. Ob tem verjame v glas tistih, ki si želijo več sodelovanja in upanja za prihodnost.

Vodstvi obeh strank sta okvirni sporazum za sodelovanje dorekli včeraj. Nosilec liste bi bil aktualni evropski poslanec Lojze Peterle, ki je danes dejal, da je odločitev sveta NSi zanj "zelo jasen in vzpodbuden političen izraz volje".

Peterle je prepričan, da bo to odločitev pozdravila tudi Evropska ljudska stranka (EPP), pa tudi volivci. Obenem je izrazil željo, da med vsemi pomladnimi strankami pride do "nekega dogovora", kako se bodo lotili teh volitev.

Izvršilni odbor SLS bo okvirni sporazum obravnaval v ponedeljek, končno besedo bo imel glavni odbor stranke. Če dogovor potrdi tudi SLS, bodo na skupni listi po štirje člani iz obeh strank: po dva moška in dve ženski iz vsake.

Prvo in drugo mesto bi pripadla NSi, tretje in četrto SLS. Na petem mestu bo predstavnik NSi, na šestem SLS, na sedmem bo Novakova, na osmem pa predsednik SLS Franc Bogovič.

Konkretnih imen - razen za prvo in zadnji dve mesti - niso dorekli. Neuradno bi bil na drugem mestu lahko podpredsednik NSi Aleš Hojs, na petem pa direktorica Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Vida Čadonič Špelič.

Iz vrst SLS je Bogovič že v petek kot možni kandidatki omenil poslanko SLS Jasmino Opec in podpredsednico stranke Olgo Franca ter dodal, da je v obtoku še več imen.

Slovenija, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.