Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Ajda Kalan (foto: ARO)
Ajda Kalan

Poslovila se je Ajda Kalan

| 16.02.2014, 13:52

V 71. letu starosti je minuli četrtek umrla Ajda Kalan, dolgoletna radijska in televizijska napovedovalka, mentorica številnih napovedovalcev ter učiteljica govora velikega števila novinarjev in drugih radijskih govorcev. Jeseni leta 1994 je svoje znanje in izkušnje delila tudi z nekaterimi sodelavci Radia Ognjišče.

Obmolknil je glas Ajde Kalan, tisti radijski glas, ki je pri širokem krogu poslušalcev več desetletij veljal za enega od meril odličnosti in bil tudi zaščitnih znak Radia Slovenija in slovenske govorjene besede na splošno.

Svojo radijsko pot je po opravljenem tečaju za napovedovalce pri legendarni učiteljici in mentorici radijskih govorcev Ani Mlakar začela pred okroglimi petimi desetletji. Ob klasičnem napovedovalskem delu je vodila številne javne oddaje in koncerte ter bila pred več kot 45 leti tudi ena prvih bralk slovenskega televizijskega Dnevnika.

Ajde Kalan se spominjamo tudi nekateri sodelavci Radia Ognjišče, saj nas je učila in upam naučila, kako govoriti in podajati lepo, toplo, prijazno in razumljivo slovensko besedo. Naj počiva v miru.

Leta 2011 je prejala stanovsko nagrado - kristalni mikrofon za življenjsko delo, ki ga podeljuje Društvo poklicnih radijskih in televizijskih napovedovalcev Slovenije. Takrat je z njo nastal tudi kratek pogovor.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.