Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Žled, podrti daljnovodi (foto: Lojze Gantar)
Žled, podrti daljnovodi

Brez elektrike mi živeti ni

| 05.02.2014, 11:02

Je zgoraj zapisana trditev zgolj posrečena igra besed, izvzeta s slovenske popevke? Igrivost sicer ni na mestu ob razmerah, ki so zadnji teden naša realnost. Po drugi strani pa naslov ni daleč od resnice. Saj vemo, odvisni smo od elektrike. Kaj to pomeni? Je treba začeti z zdravljenjem? Drugače bo posledic te odvisnosti vse več, v primerih, ko nam je in nam bo morda še kdaj odtujena.

Narava je premočna, si priznavamo to?

O odvisnosti od elektrike smo se pogovarjali s profesorjem s Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani dr. Damijanom Miklavčičem: „Narava nam je znova pokazala zobe in nas primorala k temu, da spet premišljujemo, kako odvisni smo od nje in njenih muh. Elektrika nam je danes povsem samo po sebi umevna, šele, ko se zgodi izpad, vidimo, da ni tako. Če ste ostali brez elektrike, potem ste na mrzlem. Nekateri ljudje si znajo pomagati, se uspejo pogreti s pečmi na drva, toda bojim se, da večina te možnosti sploh ni imela“.

Ovrednotimo elektriko

„Elektrika je oblika energije, ki jo relativno lahko pripeljemo do domov. Zdi se nam čista in zelo splošno uporabna. Problem je, ker vsake toliko pride do izpada. Včasih smo bili vajeni, da prihaja do redukcije toka in smo imeli doma vžigalice, sveče in večinoma tudi kamine. Zdaj tega ni več. Kar naenkrat smo brez možnosti ne samo ogrevanja, tudi brez kuhanja in v mnogih primerih tudi brez vode. Ne moremo poslušati radia, ki nas še dodatno odreže od dogajanja in osami. Ker večina sploh nima radijskih sprejemnikov na baterije. Elektrogospodarstva seveda poskušajo zagotoviti zadostne količine elektrike, na veliko načinov. Eno je proizvodnja, drugo trgovanje. Osnovni problem je, da elektrike ne znamo kakovostno shraniti. Ko jo je preveč, jo skušamo prodati, toda, ko jo je preveč, je je veliko povsod in cene niso konkurenčne. Ko pa jo je premalo, jo običajno primanjkuje tudi drugod. Toda s tem se naša elektro podjetja kar uspešno spopadajo. Priznam, da si sam težko predstavljam, kako je živeti brez elektrike“.

dr. Damijan Miklavčič
dr. Damijan Miklavčič © embs.org

Soočanje z drugačnim razmišljanjem

„Vsak zase si lahko predstavlja, da bi bilo dobro imeti še kakšno nadomestno možno kurišče. Vendar je to v več stanovanjskih objektih skoraj neizvedljivo. Treba bo o tem premišljevati bolj načrtno. Po tej katastrofi, ki nas je prizadela, bo treba narediti tehtno analizo, kaj bi vsako gospodinjstvo, posameznik, občina, krajevna skupnost, vsaka vas in končno elektro distributerji, lahko naredili, da bi se v prihodnje izognili podobnim nevšečnostim. Na vseh nivojih, potem ko se bomo vrnili k normalnemu stanju, je treba narediti poglobljeno analizo posledic in resno razmisliti, kako se z njimi spopasti in seveda za to nameniti tudi nekaj sredstev in časa. Seveda, kot sem že rekel, na vseh nivojih, v družinah, gospodinjstvih, med sosedi, na vasi, v mestu, treba si je vzeti čas za razmislek in narediti poglobljeno analizo“.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.