Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Južna Koreja: 26 novih diakonov, 38 novih duhovnikov in 2 nova škofa

Svet | 09.02.2014, 09:35

Nadškofija Seul v Južni Koreji je te dni prvič v svoji zgodovini obhajala več posvečenj zaporedoma. Od 5. do 7. februarja je bilo posvečenih 26 diakonov in 38 duhovnikov.

Poleg tega pa sta bila posvečena še dva pomožna škofa, ki ju je papež Frančišek imenoval preteklega 30. decembra. Obred njunega posvečenja je vodil seulski nadškof Andrew Yeom Soo jung, katerega bo med prihodnjim konzistorijem, ki bo še ta mesec, papež v Vatikanu umestil za kardinala. Navzoči so bili vsi škofje Korejske škofovske konference in pa kar okoli 20 tisoč vernikov. Te slovesnosti so zanje namreč zelo pomembne. Ne le za vernike posamezne škofije, temveč za vse južnokorejske katoličane. "Kažejo vitalnost naše Cerkve in ljubezen ter občestvo s Svetim sedežem," tako pravijo verniki v Južni Koreji: "Škofje so za nas vrtnarji, poklicani, da negujejo in poskrbijo za rast semen vere, katere zaseje evangelij."

Tokratno posvečenje je bilo tudi prvo v državi po osmih letih in drugo "dvojno" posvečenje v zgodovini tamkajšnje Cerkve. Istočasno sta bila že posvečena prav sedanji seulski nadškof in Joseph Lee Han-taek, upokojeni škof Uijeongbuja, leta 2002.

Bodoči kardinal je vodil tudi drugi dve posvečenji, torej 26 diakonov in 38 duhovnikov. Med slednjimi je bil en Vietnamec in en pripadnik Mednarodne misijonarske katoliške skupnosti iz Seula.

Ob teh slovesnostih je nadškof Andrew Yeom Soo jung spomnil tudi na možnost, da se papež Frančišek odloči letos poleti obiskati Južno Korejo, o čemer je nedavno spregovoril vatikanski tiskovni predstavnik, p. Federico Lombardi. To bi bilo "znamenje upanja za vse azijske države". "Z vsem srcem upamo," tako je poudaril seulski nadškof, "da bi se lahko zgodilo. Pomagalo bi tudi dati korejski Cerkvi veliko motivacijo, da bi še naprej delala za evangelizacijo Azije. Obisk svetega očeta ne bi prinesel velikega upanja le Cerkvi, temveč celotni korejski družbi."

Vir: Radio Vatikan

Svet, Cerkev po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.