Petra StoparPetra Stopar
Vatikan; Baziliki sv. Petra (foto: p. Robert Bahčič)
Vatikan; Baziliki sv. Petra

Generalni kapitelj Kristusovih legionarjev: Nov začetek

Svet | 07.02.2014, 20:19

Januarja in februarja v Rimu poteka generalni kapitelj Kristusovih legionarjev. V prvi fazi so udeleženci izvolili novo vodstvo, medtem ko se bo druga faza nadaljevala predvidoma še do konca februarja. Novi generalni direktor za obdobje naslednjih šestih let je postal p. Eduardo Robles Gil. Njegovo izvolitev je že potrdil tudi Sveti sedež. P. Robles Gil je star 62 let, po rodu je Mehičan. Ob izvolitvi je dejal, da kapitelj zaznamuje konec in nov začetek obenem. Ob tem je še poudaril, da preteklosti ni mogoče izbrisati, da pa se iz nje lahko naučijo lekcije, obsodijo sramotne dogodke, ki so se pripetili, in zaupajo v Božje usmiljenje.

Udeleženci generalnega kapitlja so se med drugim tudi dokončno izrekli glede ustanovitelja Kristusovih legionarjev, p. Marciala Maciela Degollada. V združenosti z Jezusom Kristusom, tako so zapisali v izjavi, »upamo, da se bomo lahko osvobodili naše boleče zgodovine in premagali z dobrim posledice zla. Le tako lahko najdemo evangeljski smisel tistega, kar se je zgodilo, in zgradimo našo prihodnost na trdnih temeljih zaupanja v Boga, zvestobe Cerkvi in resnici.« Izjava v nadaljevanju dejanja ustanovitelja kongregacije, ki je umrl leta 2008, označuje kot »izredno težka in objektivno nemoralna«. Zaslužila so si sankcije, ki mu jih je naložila Kongregacija za nauk vere. Kristusovi legionarji zanj prosijo Božjega usmiljenja in istočasno izražajo globoko bolečino zaradi njegovih dejanj. Ta odločno obsojajo in obžalujejo, da so mnoge njegove žrtve zaman čakale, da bi jih prosil za odpuščanje. Vsem tem tudi izražajo solidarnost.

Pot pristne in globoke prenove, ki jo je potrdil papež Frančišek, je napredovala, ni pa zaključena. Med drugim bodo udeleženci kapitlja v prihodnjih tednih pregledali konstitucije, ki jih bo zatem moral odobriti tudi Sveti sedež. Vemo, tako nato piše v izjavi, da je »to začetek neke poti in da nam ostaja še veliko, kar moramo narediti. Zavezujemo se, da bomo s ponižnostjo nadaljevali ta proces prenove in spreobrnitve.«

Vir: Radio Vatikan

Svet, Cerkev po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.