Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Dan varne rabe interneta 2014. (foto: safe.si)
Dan varne rabe interneta 2014.

Dan varne rabe interneta in klicne številke 112

Slovenija | 11.02.2014, 14:05

Poleg mednarodnega dneva številke za klic v sili 112 je danes tudi mednarodni dan varne rabe interneta. Glavni namen je promocija varne in odgovorne rabe te tehnologije predvsem med otroci in mladostniki. Letošnja tema Skupaj za prijaznejši internet se nanaša na odgovornost, ki jo imajo vsi uporabniki pri ustvarjanju varnosti na internetu. Dan varne rabe interneta po svetu poteka že od leta 2004. Poleg Slovenije se mu pridružuje še več kot 100 držav.

Letošnja tema se nanaša predvsem na odgovornost, ki jo imamo vsi uporabniki pri ustvarjanju varnejšega in prijaznejšega spletnega okolja. Otroci in mladi, starši in skrbniki, učitelji, strokovni in mladinski delavci, socialni delavci, tudi industrija in politiki, prav vsi pri tem igramo pomembno vlogo!

Prav na Dan varne rabe interneta je portal safe.si lansiral prvih pet od 15 novih delov priljubljene slovaške serije risank Ovce.sk, ki so jih sinhronizirali v slovenščino. Bistvo vseh je: »Če naletiš na video, kjer nekoga žalijo, ga ne širi naprej. Povej raje odraslim.«

Serija je zelo priljubljena tudi pri nas (sicer pa je bila adaptirana že v 23 svetovnih jezikov), nad junaki in zgodbami so navdušeni tako najmlajši kot tudi starejši učenci, dijaki, učitelji in starši. Slovenske glasove za Planšarja in Jureta sta zopet posodila Trkaj in Tamir Gostiša. Naslovi in teme prvih petih novih delov so sledeči:

1. Kepanje – snemanje nasilnih in ponižujočih prizorov – happy slapping

2. Foto album – neprijetne posledice objavljanja izzivalnih fotografij na internetu

3. Nakupovalna košarica – pasti spletnega nakupovanja – kupuj le toliko, kolikor si lahko privoščiš

4. Tuj telefon – zasebnost pri uporabi mobilnega telefona – etika mobilne komunikacije

5. Odgovorno – pametna in koristna uporaba interneta

Mesecu varne rabe interneta se bo z različnimi aktivnostmi pridružilo več kot 280 šol po Sloveniji.

Izobraževanje o spletnem vrstniškem nasilju za socialne delavce in učitelje

V okviru dogodkov ob Dnevu varne rabe interneta v četrtek, 13. 2. 2014, na Fakulteti za družbene vede organizirajo tudi izobraževalni seminar za socialne delavce, učitelje in šolske strokovne delavce na temo spletnega vrstniškega nasiljem z naslovom »Vloga šol in centrov za socialno delo v preprečevanju spletnega nasilja med otroki in mladostniki«. V prvi vrsti bodo pozornost namenili metodam preprečevanja spletnega vrstniškega nasilja in vlogi, ki jo imajo pri tem šole in centri za socialno delo. Nadalje pa želi safe.si deliti in širiti znanja njihovih sodelavcev in širše mreže strokovnjakov, kako ukrepati, svetovati, da bo pomoč žrtvam zlorab na spletu hitra in učinkovita.

Rezultati slovenske raziskave Mladi na netu, objavljeni ob mednarodnem dnevu varne rabe interneta, sicer kažejo, da imajo starši svoje otroke pri uporabi interneta za bolj vešče, kakor se imajo otroci sami, kažejo

11. februar je prav zaradi datuma tudi mednarodni dan evropske številke za klic v sili 112. na njej so ljudem v stisku dosegljive nujna medicinska pomoč, pomoč gasilcev, veterinarska pomoč, pomoč gorskih, jamarskih in drugih enot ter tudi policije.

V dneh ledene ujme, torej od 31. januarja do 9. februarja so na območju celotne države sprejeli skoraj 42 tisoč klicev.

Slovenija, Sociala
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.