Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Škof Metod Pirih (foto: Matjaž Merljak)
Škof Metod Pirih

Škof Pirih: Na bolniški postelji se razodeva prava resnica o človeku

Cerkev na Slovenskem | 11.02.2014, 11:19 Marta Jerebič

Osrednja slovesnost v Sloveniji na današnji svetovni dan bolnikov je dopoldne potekala na Brezjah, kjer je mašo, ki smo jo neposredno prenašali na naših valovih, daroval upokojeni škof Metod Pirih.

Vsaka bolezen razodeva človeško šibkost in krhkost, je dejal upokojeni koprski škof Pirih in dodal: „Kaj ljudje v resnici smo, se ne pokaže na športnem igrišču, temveč veliko bolj na bolniški postelji. Tam se razodeva prava resnica o človeku.

Zdravje je božji dar, ravno bolezen pa nam razodene, kako sta nam zdravje in z njim življenje podarjena. Ta dar nas zavezuje, da življenje – svoje in tuje – spoštujemo, varujemo in branimo: „Nam kristjanom je zato popolnoma tuje in za nas je nesprejemljivo, da bi življenje uničevali bodisi pred rojstvom ali pa na koncu življenja, čeprav bi danes nekateri radi za to dobili zakonsko dovoljenje.

Tudi življenje, ki je zaznamovano z neozdravljivo boleznijo ali je prizadeto, nam je podarjeno in nimamo nad njim oblasti, je dejal škof Pirih in dodal, da bolezen ni največja nesreča, ki lahko doleti človeka. Nato je spregovoril o različnih vrstah bolezni. Duhovna bolezen je naša grešnost. „Telesno zdravje ni odvisno samo od nas, duhovno pa je.“ Duhovno zdravje je v življenju najpomembnejše in ga v času bolezni lahko ne samo ohranimo, ampak celo poglobimo, okrepimo in še olepšamo. Bolezen je torej resnica o človeku, pa tudi ogledalo naše družbe in okolja, v katerem živimo, je še dejal škof Pirih in se ob današnjem dnevu spomnil vseh tistih, ki skrbijo za bolne, preizkušene, onemogle in ostarele po bolnišnicah in domovih za starejše.

Dodajmo še to, da bo zvečer ob 19.30 maša še v ljubljanskem kliničnem centru. Daroval jo bo ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik.

Cerkev na Slovenskem
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.