Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Zamrzovalna skrinja (foto: ARO)
Zamrzovalna skrinja

Varnost živil ob izpadu elektrike

| 03.02.2014, 13:57

Izjemne vremenske razmere botrujejo daljšim ali krajšim izpadom električne energije. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje opozarjajo, da so živila, ki jih hranimo v hladilnikih, v primeru izpada elektrike, ki traja manj kot 2 uri, varna. Svetujejo, da so med tem časom vrata hladilnih naprav zaprta oziroma naj se odpirajo čim manj. V primeru, če je izpad elektrike daljši pa velja, da so živila v hladilnikih, ki jih nismo odpirali, ohranila ustrezno temperaturo približno 4 ure.

Pri zamrzovalnih skrinjah ki so z živili napolnjene do polovice, so živila varna do 24 ur. V popolnoma napolnjenih zamrzovalnikih pa so živila varna do 48 ur. Vrat zamrzovalnika med izpadom energije ne odpiramo, če ni nujno potrebno.

Po vrnitvi električne energije oziroma če skrinje začnemo napajati z agregati, moramo preveriti ustreznost živil. Nikoli ne ocenjujemo živil samo po videzu in vonju. Če so v živilu še prisotni ledeni kristali, je živilo varno in ga ponovno zamrznemo. Delno odtajana in ponovno zamrznjena živila so lahko slabše kakovosti. Če je živilo odtajano, ga ponovno ne zamrzujemo, ampak ga takoj porabimo. Več nasvetov najdete na naši spletni strani!

Več nasvetov najdete na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.