Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Papež Frančišek pri splošni avdienci: Verniki, ne bojte se spovedi

Svet | 19.02.2014, 16:19

Na Trgu svetega Petra v Vatikanu se je dopoldne zbralo več kot 20 tisoč romarjev. Papež Frančišek jim je med tokratno sredino katehezo spregovoril o zakramentu pokore in sprave. Vernike je opogumil, naj se ne bojijo spovedi.

Sveti oče je spomnil, da kristjani po zakramentih uvajanja, to so krst, evharistija in birma, prejmemo novo življenje. Tega po njegovih besedah nosimo v lončenih posodah, a to ne pomeni, da ni več skušnjav, trpljenja in smrti. Kot je poudaril papež, lahko zaradi greha to novo življenje celo izgubimo. Zato je Jezus želel, da Cerkev njegovo delo zveličanja nadaljuje v svojih lastnih udih, posebej z zakramentoma ozdravljenja, to sta spoved, kakor skupaj imenujemo zakrament pokore in sprave, ter bolniško maziljenje.

Sveti oče je opozoril, da sami sebi ne moremo odpuščati grehov, za to moramo prositi pri spovedi. Če to dopustimo, pri tem začutimo mir, ki nam ga lahko podeli samo Jezus. "Odpuščanje ni sad naših prizadevanj, ampak je poklon, dar Svetega Duha."

Papež je tudi pojasnil, da ni dovolj, če odpuščanja prosimo v lastnih mislih in srcu. Grehe je treba, čeprav nas je ob tem sram, ponižno in z zaupanjem priznati duhovniku, ki ne predstavlja samo Boga, ampak tudi skupnost Cerkve, ki nas spremlja na poti spreobrnjenja. "Duhovnik z ljubeznijo in nežnostjo sprejme izpoved in v imenu Boga odpusti." Po besedah svetega očeta je pogovor z duhovnikom o tem, kar nas teži, dober tudi iz povsem človeškega vidika, zato je spodbudil, naj pogumno pristopamo k spovedi.

"Dragi prijatelji, obhajanje zakramenta pokore in sprave pomeni biti oviti v topel objem, objem neskončnega Očetovega usmiljenja." Vsakokrat, ko se spovemo, tako je poudaril papež Frančišek, nas Bog objame in pripravi gostijo.

Vir: Radio Vatikan

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.