Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Žled na avtocesti (foto: Izidor Šček)
Žled na avtocesti

Ob ujmah lastnik ne more nositi odškodninske odgovornosti

| 04.02.2014, 12:45

Lastniki gozdov nikakor ne morejo nositi odškodninske odgovornosti za nastalo škodo ob padanju dreves, saj gre v primeru žledoloma za naravno ujmo oziroma višjo silo, pravijo na Zavodu za gozdove Slovenije.

Včeraj je Slovenska tiskovna agencija objavila vest, da lastniki gozdov nosijo odškodninsko odgovornost za nastalo škodo ob padanju dreves na objekte in infrastrukturo in se ob tem sklicevala na izjavo mag. Andreja Breznikarja, višjega koordinatorja za področje gozdarstva z Zavoda za gozdove Slovenije. Ker je v primeru ujm, kot je letošnji žledolom, govoriti o odškodninski odgovornosti lastnika gozda dokaj neobičajno, smo za komentar povprašali na Zavod za gozdove Slovenije. Andrej Breznikar pravi, da so bile njegove besede iztrgane iz konteksta:"Ugotavljanje odškodninske odgovornosti je izključno v domeni sodišča. To ne velja na splošno in v vseh primerih in v tem primeru, ko gre za naravno ujmo, za žledolom, gre sigurno za višjo silo in ne moremo te odgovornosti naprtiti lastnikom gozdov."

Na Zavodu za gozdove Slovenije še opozarjajo, da je v takih razmerah hoja po gozdu smrtno nevarna. Pa vendar se najdejo ljudje, ki teh opozoril ne upoštevajo. "Mislim da je bilo dostikrat povedano, da je to gibanje v gozdovih v izrednih razmerah hudo nevarno, tako da smo dosti opozarjali na to," pravi mag. Andrej Breznikar ki še dodaja, da iz varnostnih razlogov tudi zaposleni na Zavodu za gozdove Slovenije v gozdove ne smejo, dokler nevarnost padajočega drevja ne mine in se razmere uredijo. Šele potem bodo pristopili k natančni oceni škode in izdelavi sanacijskih načrtov.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.