Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Bruselj predlaga reformo bank, ki so prevelike, da bi lahko propadle

Svet | 30.01.2014, 15:23

Bruselj bi reformiral približno 30 velikih bank in s tem zmanjšal izpostavljenost evropskega bančnega sektorja tveganjem. Med drugim predlaga prepoved tveganega trgovanja za lastni račun, a ne tudi stroge ločitve najbolj tveganih dejavnosti od klasičnih. Zato je že slišati očitke, da gre le za medel odsev priporočil stroke.

Kar tokrat predlaga Evropska komisija, je še zadnji košček sestavljanke v bančni reformi, s katero želi stara celina utrditi svoje finančne ustanove, povrniti zaupanje vanje, zavarovati varčevalce, zagotoviti, da davkoplačevalci ne bodo več plačevali za napake, ki jih niso zakrivili, in preprečiti nove krize. Kot pojasnjuje evropski komisar za notranji trg in storitve Michel Barnier, večji del bančnega sektorja urejajo do zdaj sprejeti ali načrtovani ukrepi. A nekatere banke so po njegovih besedah "prevelike, da bi lahko propadle, ter predrage in preveč kompleksne, da bi jih lahko rešili".

Glavna točka predlagane reforme teh bank je prepoved trgovanja za lastni račun, torej trgovanja s finančnimi instrumenti in blagom z izključnim namenom ustvarjanja dobička, med drugim tudi z uporabo denarja varčevalcev za špekulacije na trgu. Ta tvegana dejavnost je pred leti predstavljala 15 odstotkov bančnih bilanc, do danes se je delež znižal na dva do štiri odstotke. Druga točka je krepitev pristojnosti nadzornikov. Od banke bodo lahko zahtevali, v nekaterih primerih bodo to celo morali zahtevati, ločitev najbolj tveganih dejavnosti od klasičnih, če bo ocenjeno, da tveganja to upravičujejo. Tretja točka je krepitev preglednosti nekaterih poslov v bančnem sistemu v senci. "V smislu financ je preventiva vselej cenejša od zdravljenja, a sama po sebi ni dovolj. Predloge reforme smo oblikovali, da bi znali ustrezno ukrepati in ne bi improvizirali, če se bi ena od velikih bank znašla pred bankrotom. Tako tudi ne bi bremenili davkoplačevalcev z dodatnimi stroški," poudarja Barnier.

A stroka ni zadovoljna. Meni, da bi morale biti tvegane dejavnosti strogo ločene od klasičnih, to je od dnevnega poslovanja z varčevalci. Zato v predloge Evropske komisije že letijo puščice kritik z vseh strani. Zdaj sicer romajo v roke evropskih poslancev in članic Evropske unije, ki ga bodo zagotovo dobro pregnetli.

Svet, Evropska Unija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.