Petra StoparPetra Stopar
Slovenci v sosednjih državah (foto: slomak.net)
Slovenci v sosednjih državah

Bo Slomak oživel?

| 28.01.2014, 11:20 Matjaž Merljak

V petek, 24. januarja 2014, je v Ljubljani potekalo srečanje Slovenske manjšinske koordinacije Slomak. Udeležili so se ga predstavniki osmih zamejskih krovnih organizacij. Medse so sprejeli novega člana in določili novo predsednico oz. koordinatorko. To je postala predsednica Kulturnega društva Člen 7 za avstrijsko Štajersko Susanne Weitlaner.

Leta 2004, v času, ko sta se Slovenija in Madžarska pridruževali EU, je bila ustanovljena Slovenska manjšinska koordinacija Slomak. V njej so združene krovne organizacije Slovencev iz Avstrije, Italije, Madžarske in Hrvaške. Njen osrednji namen je povezovanje manjšin in izmenjava izkušenj. To naj bi prispevalo k razvoju posameznih manjšin. Njihovi predstavniki so redno sprejemali tudi skupna stališča in zahteve v zvezi z manjšinsko politiko do Slovenije in si tako ustvarili status skupnega predstavništva vseh zamejskih Slovencev.

Leta 2010 je dolgoletni predsednik Slomaka Rudi Pavšič iz Slovenske kulturno gospodarske zveze (SKGZ) po internih nesoglasjih o vodenju in rotaciji predsedniškega mesta predsedovanje koordinaciji zamrznil. S tem se je bolj ali manj ustavilo tudi politično delo Slomaka, ne pa tudi ideja o povezovanju organizacij.

Sussane Weitlanner, Člen 7, Štajerski Slovenci
Sussane Weitlanner, Člen 7, Štajerski Slovenci © ARO
Oktobra 2013 sta se Narodni svet koroških Slovencev NSKS in Svet slovenskih organizacij SSO na skupnem posvetu v Celovcu zavzela za reformo Slovenske manjšinske koordinacije, ki bi jo morali preoblikovati in ji dati „nov statut“. V začetku lanskega decembra so nato predstavniki manjšin postavili temelje za ustanovitev nove organizacijske oblike združenja „Slomak 2.0“. NSKS in SSO se tiste seje nista udeležila.

Na srečanju v petek, 24. januarja 2014, v Ljubljani pa so spremenili pravilnik Slomaka. Kot osmega člana so medse sprejeli Skupnost koroških Slovencev in Slovenk. Uvedli so rotacijski sistem za mesto koordinatorja, torej menjavo po enem letu, za spremembo imena pa se niso odločili. Vsebinska vprašanja bodo v ospredju spomladi, je za Slovenski spored ORF dejala nova koordinatorka Susanne Weitlaner. Njen namestnik je Darko Šonc, tajnik koordinacije pa Jure Kufersin.

Petkove seje so se udeležile vse vabljene organizacije. Prisotni so bili predsedniki: Valentin Inzko, NSKS; Marjan Sturm, ZSO, Suzane Weitlaner za štajerske Slovence, Darko Šonc (Zveza slovenskih društev na Hrvaškem) in Jože Hirnök (Zveza Slovencev na Madžarskem), Rudi Pavšič, SKGZ, za Svet slovenskih organizacij pa goriški zdravnik Bernard Špacapan. Poleg sedmih dosedanjih članov je bila tudi vabljena Skupnost koroških Slovencev in Slovenk in tudi njen predsednik Bernard Sadovnik.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.