Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Delegat Jože Kamin (foto: Boris Patzek)
Delegat Jože Kamin

Božič in novo leto v vzhodni Franciji in na Švedskem

| 07.01.2014, 09:30 Matjaž Merljak

O pripravi na božič in praznovanju med rojaki v Merlebachu, Aumetzu in Mericourtu smo je v pogovoru za oddajo Slovencem po svetu in domovini spregovoril župnik v Merlebachu in delegat za Francijo Jože Kamin.

Na prvi sveti večer je bilo najlepše v Merlebachu. Kljub slabemu vremenu je bila kapela nabito polna, zbor Jadran je pol ure pred mašo pel stare slovenske pesmi. Večerna sveta maša je bila pretežno slovenska, nekaj pa tudi v francoskem jeziku. Po maši so srečanje nadaljevali v prijateljskem druženju v dvorani nad kapelo.

Božič je bil najprej duhovno bogat, nato pa človeško prijeten, je dejal Jože Kamin. Naslednji dan so imeli dopoldne sveto mašo. V Parizu je bila udeležba zelo majhna, na severu v Mericourtu so imeli božično mašo v nedeljo, 29. decembra. Tam v teh dneh tudi prenavljajo kapelo in prostore misije. "Kljub temu, da je skupnost oddaljena iz Merlebacha 440 kilometrov, jo z veseljem obiskujem," še dodaja Kamin.

Na sveti večer so verniki do zadnjega kotička napolnili kapelo v Merlebachu
Na sveti večer so verniki do zadnjega kotička napolnili kapelo v Merlebachu © Jože Kamin

Silvestrovanje je bilo z ožjimi sodelavci slovenske misije v mlinu. Druženje so prepletali z molitvijo, pletli načrte za leto 2014 - med drugim bodo z avtobusom poromali v Slovenijo.

Eno od voščil, ki jih je prejel za božič in novo leto, je Jože Kamin prevedel za poslušalke in poslušalce Radia Ognjišče:

Gospod, ob ponovnem koncu leta, sem pred teboj nocoj. Vzemi, kar sem dobrega storil in slednjemu daj obstoja. Kar sem slabega storil, orosi z odpuščanjem. Mojo družino in moje prijatelje, ki sem jih prizadel s hudim, obdaj z velikim plaščem nežnosti. Na osebe, ki sem jih žal sodil, položi senco svojega miru. Tistim, ki so mi podarili nasmeh, deli milino svojega duha. Naj bo tvoja ljubezen z nami v tem dnevu, ki nam ga podarjaš. Naj bo v osrčju našega počitka nocoj tvoja luč, ki naj nas razsvetljuje.

Jože Kamin je še povedal, da je Miklavž v začetku decembra obiskal skupnosti v Merlebachu in Aumetzu. V lepo polni kapeli v Merlebachu so se zbrali najprej in nato v dvorani v zgornjem nadstropju. Obdaril je najmlajše - teh je bilo 11- in lepo nagovoril tudi odrasle. Nato je odšel v Aumetz, kjer so učenci dopolnilnega pouka slovenskega jezila pripravili posebno komedijo o Miklažvevem prihodu. Prišlo je 120 ljudi, obdaril je 18 otrok. Obiskal je tudi rojake v Parizu, kjer je obdaril 10 otrok.


Zvone Podvinski na 56. Grajskem večeru
Zvone Podvinski © Matjaž Merljak

December 2013 je imel pet nedelj in tako je slovenski duhovnikna Švedskem Zvone Podvinski obiskal enajst slovenskih skupnosti tako na jugu Švedske kot proti vzhodu, vključno s Stockholmom. Vesel je, da je lahko obiskal in veselo novico o Jezusovem rojstvu ponesel tudi bolnim rojakom po domovih. V Göteborgru so imeli v dvorani Janeza Pavla II. polnočnico, na Štefanovo je bila v župnijski cerkvi Kristusa kralja sveta maša za domovino, saj je ta dan državni praznik slovenske samostojnosti in enotnosti.

Obiski pri preskušanih in bolnih rojakih so nov izziv za slovenskega duhovnika v zadnjem času. Če je kdaj duhovnik potreben, je prav gotovo v teh primerih.

Leto 2014 bo ob binkoštnem prazniku praznovaje jubileja - 40 let vseslovenskih romanj v Vadsteno. Romanje bo vodil švedski škof Anders, tako bo bogoslužje v obeh jezikih.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.