Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Jaslice v Merrylandsu (foto: Stičišče avstralskih Slovencev)
Jaslice v Merrylandsu

Božič v Sydneyju

| 31.12.2013, 12:04 Matjaž Merljak

Priprava rojakov v avstralskem Sydneyju na božič je potekala ves adventni čas. Prvo nedeljo jih je obiskal Miklavž, naslednji nedelji so imeli bolj kulturno obarvano,na četrto adventno nedeljo pa so si v božični devetdnevnici pogledali film o božičnih praznikih in običajih v Sloveniji. Vsako leto povabijo rojake, da jim pomagajo pri postavljanju jaslic, Florjan Auser pa je zasnoval novo kuliso za prezbiterij. Praznično bogoslužje je potekalo v prelepem vzdušju, ni bilo ne prevroče, ne prehladno.

P. Darko Žnidaršič OFM je za oddajo Slovencem po svetu in domovini povedal več o praznovanju. Letošnje adventne nedelje smo popestrili s kulturnimi dogodki v naši dvorani, kjer se zbiramo po nedeljskih sv. mašah. Na prvo nedeljo v adventu nas je obiskal Miklavž, ki je razveselil otroke in odrasle in razdelil darila. Otrok je bilo nekaj manj kot prejšnja leta, veselja pa nič več in nič manj. Mikavžu je pomagal Herman Koželj. Njegov brat, pokojni Ivan Koželj, je bil dolgoletni voditelj in režiser Igralske družine Merrylands, vsestransko dejaven rojak tako v naši slovenski cerkvi in misijonu sv. Rafaela, kot na Slovenskem društvu Sydney, kjer je bil tudi predsednik.

Polnočnica v Merrylandsu
Polnočnica v Merrylandsu © p. Darko Žnidaršič

Naslednji dve nedelji, 8. in 15.12., sta nam gostji iz Slovenije, Špela Krištof in Seta Grecs iz Ljubljane predstavili v dvorani Evropski plesni festival četvorke - Squadrille Dance Festival, katerega začetniki smo prav Slovenci. Prvič so zaplesali četvorko maja 2001 v Ljubljani, kjer se je zbralo 3.108 plesalcev, naslednje leto se je pridružil Kranj in število je naraslo na 8.512, leta 2011 pa sta v 51 evropskih mestih zaplesala kar 33.202 plesalca, s čimer so dosegli nov rekord za Guinessovo knjigo rekordov. Naši gostji sta predstavili projekt tudi na Slovenskem društvu Sydney v Wetherill Parku in na Slovensko-avstralskem društvu Triglav v Canberri. Radi bi povabili k sodelovanju tudi druge naše avstralske rojake, njihove znance in prijatelje tukaj, zlasti še mlajše generacije, plesne in druge šole, da bi naslednje leto, 23. maja 2014, zaplesali četvorko (ki je v Avstraliji praktično neznana) še tukaj v Avstraliji - na mostu Sydney Bridge (pri Akvariju) in drugod, če bo dovolj zanimanja in prijav.

Jaslice v Merrylandsu
Jaslice v Merrylandsu © Stičišče avstralskih Slovencev

Na 4. adventno nedeljo smo si po sv. maši ogledali film Slovenski božič, ki je bil posnet pred kakimi 20 leti, in se tudi tako uglasili za bližnji praznik Gospodovega rojstva. Lepo obiskana in priljubljena je pri nas božična devetdnevnica, p. Valerijan vsak dan devetdnevnice oznani še poseben molitven namen. Molitvena skupina Srca Jezusovega, ki jo vodi Danica Petrič, pripravi srečanje bolnikov in upokojencev dvakrat do trikrat na leto. Patra Darko in Valerijan v adventu pri sv. maši zanje podeliva tudi zakrament bolniškega maziljenja tistim, ki želijo.

Rojaki po polnočnici v Merrylandsu
Rojaki po polnočnici v Merrylandsu © p. Darko Žnidaršič

Naša cerkev sv. Rafaela je za letošnji adventni in božični čas dobila novo kuliso na steni prezbiterija, ki jo je izdelal Florjan Auser, urednik naših spletnih strani in direktor Slovenian Media House, postavila sta jo Lojze in Richard Slatinšek. Jaslice v desnem vogalu prezbiterija čudovito dopolnjujejo naš oltarni prostor in kuliso. Naši jasličarji so pridni, jaslice pa bolj preproste, saj mahu tukaj ne dobimo veliko, vremenske razmere pa se zelo spreminjajo. Letošnja pomlad in poletje sta sušna in zelo vroča, kar nekajkrat smo imeli temperature 40 in več. Božična noč in božični dan pa sta bila prijetno hladna, ni bilo prevroče, ne premrzlo. Popoldne so se naši rojaki razveselili dežja po dolgem času. V Canberri pa nas je za večerno božično sv. mašo spet obsijalo sonce.

Jaslice v Wollongongu
Jaslice v Wollongongu © p. Darko Žnidaršič
Božično praznovanje začenjamo na sveti večer po domovih in s sv. mašo - zgodnjo božično polnočnico v naši cerkvi vseh svetih v Wollongongu - Figtreeju. Nekaj naših rojakov je pripeljalo goste sorodnike iz domovine. Letos novembra smo v Wollongongu praznovali 30-letnico blagoslova cerkve s sv. mašo, ki jo je vodil domači škof msgr. Peter Ingham.

V Sydneyju - Merrylandsu pri našem sv. Rafaelu smo obhajali slovesno polnočnico in potem še jutranjo in dnevno sv. mašo. Z ministranti pred polnočnico v procesiji prinesemo Jezuščka v jaslice. Pri polnočnici je slovesno prepeval mešani cerkveni pevski zbor, zjutraj smo zapeli ljudske božične pesmi, pri dopoldanski sv. maši, ki je bila letos skoraj tako obiskana kot polnočnica, pa prepeva zbor Južne zvezde. Čeprav se nekateri že odpravijo na počitnice ali praznujejo drugod, pri svojih družinah, sorodnikih ali znancih, se nas je vseeno zbralo več kot lani, skupaj kakih 450.

Večerno božično sv. mašo obhajamo v Canberri v cerkvi sv. Petra in Pavla. Pri sv. maši in pevski vaji nas je obsijala čudovita večerna zarja, in še dolgo smo ostali skupaj in si voščili. Canberra, naše glavno mesto, praznuje letos stoletnico, cerkev sv. Petra in Pavla stoji 36 let, naš slovenski cerkveni pevski zbor v Canberri pa prepeva Bogu v čast že več kot 40 let. V začetku decembra je po težki bolezni odšla k nebeškemu Očetu naša pevovodkinja gospa Marija Valenci. Vsak mesec in v decembru dvakrat se je več kot 200 km daleč pripeljala z južne morske obale, iz Bodalle, v Canberro za slovensko nedeljsko sv. mašo, poskrbela za pesmi in vaje. Letos oktobra je še pela na našem 39. slovenskem - mladinskem koncertu, kar je bila njena srčna želja. Marija bo vedno v naših srcih in naš cerkveni pevski zbor v Canberri nadaljuje poslanstvo Bogu v čast, tudi z novimi talenti.

Maša v Wollongongu
Maša v Wollongongu © p. Darko Žnidaršič

Praznik sv. Štefana je med nami, rojaki v Sydneyu in okolici že dolgoletna tradicija, lahko rečemo, ena najstarejših, potem ko božič praznujemo v naših cerkvah in v krogu svojih domačih. Dan samostojnosti in enotnosti, spomin na naš plebiscit za samostojno Slovenijo pred 23 leti, pa nas zavezuje toliko bolj, ker so naši rojaki pod Južnim križem odločilno pripomogli k osamosvajanju današnje Slovenije in tudi danes je ta naveza oz. zaveza tista, ki nas zavezuje in nas mora, saj smo država mi, ljudje, slovenskega naroda sinovi in hčere, očetje in matere, kar nas je v slavnostnem govoru na proslavi spomnila mag. Jana Grilc, prva sekretarka na veleposlaništvu RS v Canberri. Kljub kriznim časom, ki jih doživljamo, moramo ostati enotni in povezani, saj samo tako naredimo več.

Rojaki v Canberri
Rojaki v Canberri © p. Darko Žnidaršič

Proslavo, ki jo je povezoval p. Darko Žnidaršič, smo začeli s slovensko in avstralsko himno. Po nagovoru mag. Jane Grilc je Seta Grecs iz Ljubljane zaigrala na klavir skladbo Planinski zvon. Za konec pa smo vsi navzoči zapeli pesmi Slovenec sem in Kol'kor kapljic, tol'ko let in nazdravili za naš praznik. Po domačem božičnem kosilu, ki so ga skuhale naše pridne kuharice, smo izžrebali nekaj dobitkov, duet ansambla The Masters - Julie in Jimmy pa sta poskrbela za glasbo in urne pete.

Rojaki v Wollongongu
Rojaki v Wollongongu © p. Darko Žnidaršič

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...