Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Bomo v bližnji prihodnosti priča še kakšni interpelaciji?

Slovenija | 01.02.2014, 22:00

Interpelacija o delu in odgovornosti ministra za infrastrukturo in prostor Sama Omerzela je bila že tretja v mandatu premierke Alenke Bratušek. Tako kot pred njim ministra za finance ter notranje zadeve in javno upravo, Uroš Čufer in Gregor Virant, jo je tudi Omerzel uspešno prestal. Podprla ga je skoraj večina koalicijskih poslancev. Kot je znano, so njegovo razrešitev zahtevali v SDS in N.Si. Ali se bo moral v bližnji prihodnosti v državnem zboru zagovarjati še kakšen član zdajšnje vladne ekipe smo vprašali poslanca SDS Andreja Vizjaka in vodjo poslanske skupine N.Si Mateja Tonina.

Interpelacijo o delu in odgovornosti ministra lahko vloži najmanj deset poslancev. Stranka N.Si ima štiri, zato sama tega ne more storiti. Tonin ocenjuje, da člani ekipe premierke Bratuškove delajo toliko napak, da bi lahko interpelacije vlagali ves čas. A velika ovira je po njegovem tudi sam postopek. "Glede na postopek, ki velja, se dogaja, da pridejo interpelacije na dnevni red sej državnega zbora tako pozno, da razvodenijo, koalicija pošteje svoje vrste in grejo potem več ali manj razprave v prazno, saj koalicija ne želi prisluhniti naši argumentom." Kot je spomnil, so interpelacije namenjene temu, da opozicija predstavi očitke in argumente, koalicija bi jih morala po njegovem slišati in šele nato odločati. "Ker se to ne dogaja, interpelacije predstavljajo zgolj neko javno razpravo, na kateri se pogovarjamo, kdo dela prav in kdo ne."

Vizjak je opozoril, da se težki očitki zgrinjajo še na ministra za obrambo ter izobraževanje, znanost in šport, Romana Jakiča in Jerneja Pikala. "V poslanski skupini SDS smo se o tem veliko pogovarjali, zbiramo obremenilne dokumente in ne izključujem, da bo v naslednjih dneh prišlo še do kakšne interpelacije," je povedal v pogovoru za Radio Ognjišče.

Slovenija, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.