Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar

Omerzel ostaja, opozicija kritična do glasovanja koalicije

Slovenija | 31.01.2014, 15:15

Samo Omerzel ostaja minister za infrastrukturo in prostor. Uspešno je namreč prestal glasovanje o interpelaciji. Zahtevo opozicijskih SDS in N.Si za njegovo razrešitev je podprlo 28 poslancev, proti jih je bilo 47, torej skoraj vsa koalicija.

Omerzel si je interpelacijo prislužil zaradi več očitkov. Po besedah poslanca največje opozicijske stranke Andreja Vizjaka je glavni ta, da je minister kot funkcionar vlade želel hkrati poslovati z državnimi podjetji. Vizjak je v pogovoru za naš radio poudaril, da je to "nezakonito, neetično in pravzaprav priča, da se minister ne zaveda svoje funkcije in tega, da je nezdružljiva s poslovnimi povezavami z državnimi podjetji". Omenjeno se nanaša na poslovanje Omerzelovega podjetja z družbo za avtoceste. Minister je prepričan, da je to, da pristojnim ni naznanil lastništva podjetja, spodrsljaj, a v SDS pravijo, da gre za relativno naklepno dejanje. "Minister ni po župi priplaval. Gotovo se zaveda zakonodaje in omejitve svojih aktivnosti," meni Vizjak.

Po skoraj 15-ih urah razprave je o Omerzelovi interpelaciji odločalo 76 poslancev. Pričakovano so jo podprli v SDS, N.Si in SLS, a vsi njihovi poslanci niso glasovali. Dovolj velik del koalicije je bil proti njej. "Vesel sem, da sem dobil podporo. Zdaj pa veselo na delo naprej," je sporočil novinarjem. S čim je prepričal? "Pri obrazložitvi sem se osredotočil na vsebino, verjamem, da so poslanci to prepoznali in glasovali, kot so," je dejal.

Vodjo poslanske skupine N.Si Mateja Tonina žalosti, ker koalicija ni prisluhnila argumentom opozicije, ampak jih je zavestno preslišala in sledila svojim političnim interesom. "Interpelacija proti ministru Omerzelu je bila najbolj čista do zdaj. Vse, kar smo očitali, smo dokazali na podlagi preverjenih dejstev in pogodb, ki so obstajale. A kot so rekli nekateri koalicijski poslanci, jih ta dejstva ne zanimajo. Politično so se odločili, da ministra Omerzela ne bodo žrtvovali. Sam sem jim povedal, da s tem prevzemajo odgovornost za njegove nečedne posle," je pojasnil za Radio Ognjišče. Občutek ima, da bi koalicijski partnerji glasovali drugače, če bi do interpelacije prišlo neposredno po razkritju Omerzelovega spornega ravnanja, a postopki tečejo dalj časa. "Očitno se zavedajo, da bi imeli v primeru razrešitve ministra Omerzela težave z DL, ta stranka pa je ključna za obstoj zdajšnje vladne koalicije." Da bi Omerzel zagotovo dobil nezaupnico, če bi o interpelaciji glasovali prej, je prepričan tudi Vizjak. Spomnil je, da so v januarju prišle na dan tudi nekatere ostale afere, v katere so vpleteni člani ekipe premierke Alenke Bratušek, pri čemer je omenil ministra za obrambo in izobraževanje, Romana Jakiča in Jerneja Pikala. "V koaliciji so očitno podprli drug drugega. Pod težo očitkov, ki so leteli na različne stranke, so se dogovorili, da so jim vladni stolčki prva prioriteta." Po Vizjakovem mnenju so zato odstopili od načelnega boja proti korupciji in klientelizmu. "Kot kaže, želijo še naprej vladati s tem nahrbtnikom," je dodal poslanec SDS.

Omerzel si je interpelacijo prislužil zaradi več očitkov. Po besedah poslanca največje opozicijske stranke Andreja Vizjaka je glavni ta, da je minister kot funkcionar vlade želel hkrati poslovati z državnimi podjetji. Vizjak je v pogovoru za naš radio poudaril, da je to „nezakonito, neetično in pravzaprav priča, da se minister ne zaveda svoje funkcije in tega, da je nezdružljiva s poslovnimi povezavami z državnimi podjetji“. Omenjeno se nanaša na poslovanje Omerzelovega podjetja z družbo za avtoceste. Minister je prepričan, da je to, da pristojnim ni naznanil lastništva podjetja, spodrsljaj, a v SDS pravijo, da gre za relativno naklepno dejanje. „Minister ni po župi priplaval. Gotovo se zaveda zakonodaje in omejitve svojih aktivnosti,“ meni Vizjak.

Po skoraj 15-ih urah razprave je o Omerzelovi interpelaciji odločalo 76 poslancev. Pričakovano so jo podprli v SDS, N.Si in SLS, a vsi njihovi poslanci niso glasovali. Dovolj velik del koalicije je bil proti njej. „Vesel sem, da sem dobil podporo. Zdaj pa veselo na delo naprej,“ je sporočil novinarjem. S čim je prepričal? „Pri obrazložitvi sem se osredotočil na vsebino, verjamem, da so poslanci to prepoznali in glasovali, kot so,“ je dejal.

Vodjo poslanske skupine N.Si Mateja Tonina žalosti, ker koalicija ni prisluhnila argumentom opozicije, ampak jih je zavestno preslišala in sledila svojim političnim interesom. „Interpelacija proti ministru Omerzelu je bila najbolj čista do zdaj. Vse, kar smo očitali, smo dokazali na podlagi preverjenih dejstev in pogodb, ki so obstajale. A kot so rekli nekateri koalicijski poslanci, jih ta dejstva ne zanimajo. Politično so se odločili, da ministra Omerzela ne bodo žrtvovali. Sam sem jim povedal, da s tem prevzemajo odgovornost za njegove nečedne posle,“ je pojasnil za Radio Ognjišče. Občutek ima, da bi koalicijski partnerji glasovali drugače, če bi do interpelacije prišlo neposredno po razkritju Omerzelovega spornega ravnanja, a postopki tečejo dalj časa. „Očitno se zavedajo, da bi imeli v primeru razrešitve ministra Omerzela težave z DL, ta stranka pa je ključna za obstoj zdajšnje vladne koalicije.“ Da bi Omerzel zagotovo dobil nezaupnico, če bi o interpelaciji glasovali prej, je prepričan tudi Vizjak. Spomnil je, da so v januarju prišle na dan tudi nekatere ostale afere, v katere so vpleteni člani ekipe premierke Alenke Bratušek, pri čemer je omenil ministra za obrambo in izobraževanje, Romana Jakiča in Jerneja Pikala. „V koaliciji so očitno podprli drug drugega. Pod težo očitkov, ki so leteli na različne stranke, so se dogovorili, da so jim vladni stolčki prva prioriteta.“ Po Vizjakovem mnenju so zato odstopili od načelnega boja proti korupciji in klientelizmu. „Kot kaže, želijo še naprej vladati s tem nahrbtnikom,“ je dodal poslanec SDS.

Slovenija, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.