Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar

Boste zaprosili za davčno olajšavo?

Politika | 28.01.2014, 10:24 Petra Stopar

Bliža se 5. februar, ki pomeni rok za uveljavljanje davčnih olajšav za otroke, če starši želijo, da se njihove želene spremembe upoštevajo že v informativnem izračunu dohodnine. V času vse večjih finančnih in socialnih stisk je uveljavljanje te pravice v družinah več kot dobrodošlo.

V Družinski pobudi so za lažje razumevanje tega postopka pripravili tudi obrazec za izračun dohodnine, ki je prilagojen, tako da omogoča čim lažji izračun najugodnejšega načina uveljavljanja olajšav. Omogoča tudi izračun otroškega dodatka in ter upravičenost do državne štipendije. Ob tem opozarjajo, da prihranki, ki jih prinese uveljavljanje davčnih olajšav, niso zanemarljivi.

Primer

V družini s tremi otroki vsak od staršev prejema povprečno mesečno plačo. Če eden uveljavi olajšavo za dva otroka, drugi pa za enega, bo njun skupni letni davčni prihranek 1.793 evrov, če za vse tri otroke olajšavo uveljavi le eden od staršev, bo skupni prihranek malo višji, in sicer bo znašal 1.843 evrov, če pa najprej eden uveljavlja olajšavo za vse tri za prvih šest mesecev, nato pa še drugi starše za vse tri za drugih šest mesecev, pa bo njun skupni prihranek največji, to je 2.166 evrov letno.

Razlike niso zanemarljive

Med najboljšim in najslabšim načinom je razlika kar 373 evrov, ugotavljajo v Družinski pobudi. V splošnem je izkoristek najslabši, če si starši olajšave delijo po otrocih (če oče in mati izkoristita olajšavo vsak za enega otroka ali eden za dva in drugi za enega itd). V splošnem je bolje, če olajšavo za vse otroke v celoti (to pomeni za vse leto) ali vsaj v večjem delu (za več kot polovico mesecev) uveljavi tisti izmed staršev, ki ima višje dohodke. Od višine dohodkov staršev pa je odvisno, ali za najboljši izkoristek zadošča, da olajšave v celoti uveljavi tisti, ki ima višje dohodke, ali pa uveljavita olajšavo za vse otroke oba, vsak za nekaj mesecev (npr. eden za 8, drugi za 4 mesece).

Vlogo na Davčno upravo poslati najkasneje do 5. februarja

Če ste ugotovili, da bi bilo davčne olajšave bolje uveljaviti drugače, kot ste jih pri svojih delodajalcih uveljavljali med letom ali med letom teh olajšav sploh niste uveljavljali, in želite, da se najboljši način upošteva že v informativnem izračunu, morate torej najkasneje do 5. februarja na Davčno upravo RS (DURS) poslati »Vlogo za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane pri informativnem izračunu dohodnine za leto 2013«. Tako bo Durs vaše podatke upošteval že v informativnem izračunu in boste vračilo dohodnine zaradi ugodnejšega izkoristka olajšav dobili že v poletnih mesecih.

Obrazec dobite na vsakem davčnem uradu in na spletni strani Dursa.

Politika, Sociala
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.