Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar

Nižanje sofinanciranja agro zavarovanj

| 27.01.2014, 14:53

Ministrstvo za kmetijstvo in okolje letos zmanjšuje sredstva za sofinanciranje zavarovalnih premij za zavarovanje kmetijske pridelave. Višina sofinanciranja zavarovalne premije za zavarovanje posevkov, nasadov in plodov se znižuje iz sedanjih 50 na 40 odstotkov obračunane zavarovalne premije, sofinanciranje zavarovanja rejnih živali pa ostaja 30 odstotno.

Zavarovanje kmetijske pridelave je eden od pomembnih elementov za ublažitev posledic škode, ki nastane ob vremenskih ujmah. S sofinanciranjem zavarovalnih premij zato želi država spodbuditi pridelovalce, da se v času vse bolj perečih posledic podnebnih sprememb odločajo za ta korak in si tako omogočijo vsaj delno kritje škode, ki v takih primerih nastopi. V letih od 2010 do 2012 smo se soočali z dejstvom, da rezervirana sredstva za ta namen niso bila v celoti izkoriščena, lani pa se je situacija obrnila in je sredstev zmanjkalo.

Kmetijska zavarovanja v krizi

Resnici na ljubo je bilo leta 2010 za sofinanciranje kmetijskih zavarovanj porabljenih le dobra polovica od za ta namen rezerviranih 12,3 milijona EUR. Tudi leta 2011 se izkoriščenost ni dvignila, saj je bilo porabljenih le 5,2 milijona sredstev. V letu 2012 je zaradi varčevanja vlada za ta namen sredstva skrčila na 5,2 milijona EUR, lani na 4,67 milijona EUR, letos pa je za ta namen predvidenih 4.576.689,38 EUR.

Na Ministrstvu za Kmetijstvo in okolje so se glede na ekonomsko situacijo, v kateri se država nahaja, torej odločili, da za to področje namenijo približno 100.000 EUR manj kot lansko leto in višino sofinnaciranja zmanjšajo za 10 odstotkov.

Število zavarovanj bo še upadlo

Mag. Benjamin Schlauer iz Agrozavarovalnice pravi, da je nižanje sredstev za sofinanciranje zavarovalnih premij težko razumljivo, saj si vse druge države prizadevajo, da bi prav s takimi ukrepi svoje kmetijstvo spodbujale: "Mi se še vedno čudno obnašamo, ker po mojem še nimamo izdelane vizije, če hočemo sploh imeti slovensko kmetijstvo ali ne. Saj je lepo in prav kar kmetijski minister govori, samo drugo pa je kar ukrepamo."

Odločitev za tak korak je sicer deloma razumljiva, ker zaradi zamujanja ukrepov reforme skupne kmetijske politike, ni jasno kako bo s tem v prihodnjih letih, pravi Schlauer a opozarja:"Neki predlogi do 2020 s strani EU so že, ni pa še čisto razdelano in bistvu smo mi to zadevo sprejeli za eno leto oziroma maksimalno eno leto in pol, to pa še ni vse, kar se je zgodilo. naslednja zadeva je namreč plačilo akontacije dohodnine iz subvencioniranega dela premije nad 200 EUR."

Akontacijo bo na podlagi Zakona o davčnem postopku izračunala in odtegnila Agencija RS za kmetijske trge za vse zavarovance, katerih sofinanciranje torej presega 200 EUR. Odtegljaj bo znašal deset (10) odstotkov od davčne osnove, v praksi pa to pomeni višanje premij zavarovalnic in zapletanje samega postopka sklenitve zavarovanja. Schlauer pričakuje, da bo zaradi tega obseg zavarovanj še upadel.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.