Ljubljana, petek, 19. april 2019, 06:39

Škof Lipovšek: Bl. Slomšek in bl. Grozde sta luč na poti narodne sprave

Škof Stanislav Lipovšek, foto © p. Ivan Rampre
Relikviarij
Foto © p. Ivan Rampre

Cerkev sv. Jožefa v Celju je včeraj slovesno sprejela Slomškove in Grozdetove relikvije. Celjski škof Stanislav Lipovšek je ob tej priložnosti blagoslovil novi relikviarij, ki je nameščen v oltarju svetih bratov Cirila in Metoda. Slovesnosti so se v tednu ekumenske osmine udeležili tudi predstavniki drugih krščanskih veroizpovedi.

Oltar sv. Cirila in Metoda v cerkvi sv. Jožefa v Celju je Slomšek že leta 1857 določil za sedež bratovščine Apostolstva sv. Cirila in Metoda. Šlo je za molitveno zvezo, ki naj bi pomagala uresničiti Jezusovo zapoved edinosti in ljubezni. Kot je pojasnil škof Lipovšek, smo Slovenci tako po Slomškovi zaslugi že zelo zgodaj vstopili v delo za popolnejšo edinost. "Tako, da je blaženi škof Slomšek že davno pred vatikanskim koncilom uresničeval to, kar je zapisal vatikanski koncil, da ni pravega dela za edinost brez molitve."

S Celjem je povezan tudi bl. Alojzij Grozde, saj je bil prav v tem mestu razglašen za blaženega. "In zato je prav, da je on tudi še bolj prisoten med nami, da bomo tudi mi pričevalci te vere in ljubezni v Jezusa Kristusa. In čim bolj bomo z njim povezani, tem bolj bomo rasli v medsebojni edinosti."

Škof Lipovšek je ob tem dejal, da bo potrebno poleg edinosti naših Cerkva pri nas reševati tudi vprašanje narodne sprave. "In tu sta tako Slomšek kot Grozde luč na tej poti. In sprava se začne pod križem, ne v iskanju nekih opravičil, ampak v odpuščanju po vzoru Jezusa Kristusa."

Poklicani smo, da smo apostoli edinosti in apostoli sprave v našem narodu. Na to pot naj nas vabita bl. Slomšek in bl. Grozde, je še dejal škof Lipovšek.

Blagoslov relikiarija
Blagoslov relikiarija

Celjski škof Lipovšek je relikviarij blagoslovil ob navzočnosti škofa evangeličanske cerkve, Geze Fila, duhovnika Srbske pravoslavne cerkve, jerjeja Ise Kidesa, številnih duhovnikov in vernikov. Relikviarij je po načrtu arhitekta Matije Marinka izdelal Klemen Demšar. Pomenljivo je, da je relikvije cerkvi sv. Jožefa zapustil pred kratkim preminuli duhovnik, dr. Janez Zdešar, ki je bil tudi sam žrtev revolucionarnega nasilja, a je s svojo pokončno in odločno življenjsko držo neprestano pričeval o spravi med Slovenci, kot duhovnik v Nemčiji pa se je tudi veliko posvečal ekumenskemu dialogu s sestrinsko Evangeličansko Cerkvijo.

Slovesnost v cerkvi
Slovesnost v cerkvi

Oltar je tako z relikvijami Slomška in Grozdeta postal oltar sprave in sožitja in vabi k nenehni molitvi in prošnji.

Slovesnost v cerkvi se je nadaljevala v Kardinalovi dvorani z akademijo na čast svetim bratom, v izvedbi Ljubiteljskega gledališča Teharje.

Akademija v kardinalovi dvorani
Akademija v kardinalovi dvorani

Ne spreglejte: