Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Redovnice in redovniki (foto: Tatjana Splichal)
Redovnice in redovniki

Leto 2015 posvečeno redovnicam in redovnikom

Slovenija | 31.01.2014, 13:49 Marjana Debevec

V Vatikanu so dopoldne predstavili pastoralno leto 2015, ki bo osredotočeno na posvečeno življenje. Začelo se bo 21. novembra letos in sklenilo istega dne leta 2015. Papež načrtuje novo apostolsko pismo o kontemplativnem življenju, v tem letu pa bodo pripravili tudi več srečanj za mlade redovnice in redovnike ter njihove vzgojitelje.

Po besedah prefekta kongregacije za redovnike kardinala Joaoa Braza de Aviza naj bi leto posvečenega življenja svetu govorilo o svetosti in življenjskosti redovnega življenja. Poleg že omenjenih srečanj pripravljajo tudi mednarodni kongres o teologiji posvečenega življenja in razstavo o redovništvu skozi zgodovino.

Kardinal de Aviz je še poudaril, da želijo z upanjem objeti prihodnost, kljub zavedanju, da kriza, ki vlada v družbi in Cerkvi zadeva tudi posvečeno življenje. Vendar pa želijo prav krizo izkoristiti za rast in poglabljanje, v prepričanju, da bo redovno življenje vedno ostalo nepogrešljiv del Cerkve.

»Ob mnogih prerokih nesreč hočemo ostati možje in žene upanja: upanja, ki ne temelji na naših močeh in na številčnosti poklicev, ampak na Tistem, v katerega smo položili svoje zaupanje. V Njem nam nihče ne bo ukradel upanja«, je zatrdil kardinal.

Tajnik kongregacije msgr. José Rodríguez Carballo pa je povedal, da bo omenjeni dikasterij vsake štiri mesece pripravil pismo za redovnike po vsem svetu, v katerem bodo obravnavali teme, ki zadevajo njihovo življenje. Prvo bo izšlo že v nedeljo, na svečnico, ko obhajamo dan posvečenega življenja. V začetku marca pa bodo pripravili simpozij o upravljanju z materialnimi in duhovnimi dobrinami s strani redovnikov.

Povejmo še to, da se bodo kontemplativni redovi v leto posvečenega življenja vključili z mednarodno verigo molitve.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.